STA
Čet, 3.3.2022 13:40
Posvetovalna skupina odobrila možnost cepljenja otrok od 12. leta s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je v Sloveniji odobrila možnost cepljenja otrok, starih med 12 in 18 let, s poživitvenim odmerkom cepiva Pfizer/BioNTech proti covidu-19, je potrdila vodja skupine Bojana Beović. S tem je sledila priporočilom Evropske agencije za zdravila.

Imunski odziv pri najstnikih naj bi bil vsaj tak kot pri odraslih

Strokovna skupina v Sloveniji cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech priporoča otrokom, starim od 12 do 18 let, ki imajo bolezni, zaradi katerih bi lahko covid-19 potekal težje.

 »Se pa lahko cepijo tudi zdravi mladostniki,« je poudarila Beovićeva.

Skupina je tako sledila priporočilom odbora Eme za zdravila za uporabo v humani medicini, sprejetim 24. februarja. Odbor je ocenil, da dokazi, ki so na voljo, zadoščajo za sklep, da bo imunski odziv pri najstnikih vsaj tak kot pri odraslih. Niso zabeležili niti novih varnostnih pomislekov.

V prihodnjih mesecih pričakujejo dodatne podatke študij in analiz pri najstnikih. Ema bo še naprej nadzirala in ocenjevala rezultate in posodabljala podatke o cepivu ali sprejemala druge ustrezne ukrepe, so zapisali prejšnji teden.

Posvetovalna skupina odobrila še to spremembo

Posvetovalna skupina za cepljenje polno cepljenim proti covidu-19 prejem poživitvenega odmerka priporoča po treh mesecih od osnovnega cepljenja.

Osebam, ki so bolezen covid-19 prebolele, pred tem pa bile osnovno cepljene, pa prejem poživitvenega odmerka priporoča od tri do šest mesecev po preboleli bolezni.

Ema je prejšnji teden za otroke, starejše od šestega leta, priporočila osnovno cepljenje proti covidu-19 s cepivom podjetja Moderna, ki je bilo v EU doslej odobreno za starejše od 12 let. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ o tej spremembi še ni odločala, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Starejše novice