Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 7.6.2023 14:33
V petek se bo v znamenju solidarnosti, vzajemne podpore in boja za človekovo dostojanstvo, odvijal festival Parada ponosa.

V luči mednarodne solidarnosti do skupnosti LGBTIQ+ je društvo opozorilo na problematiko ukrajinske skupnosti, ki zaradi vojnega stanja prosi za azil v Sloveniji, so pojasnili na društvu Parada ponosa.

Z letošnjo tematiko festivala želijo nasloviti širše družbene probleme

Društvo ob začetku festivala Parada ponosa s sloganom Več skupnosti, en boj zaobjame raznolikost gibanj LGBTIQ+, identitet in bojev po svetu ter obenem poziva k mednarodni solidarnosti, vzajemni podpori in skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu za vse.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila predsednica Društva Parada ponosa Simona Muršec, želijo z letošnjo tematiko festivala nasloviti širše družbene probleme, s katerimi se soočajo v zadnjih letih. 

»Kljub vsem raznolikostim in kljub temu, da se nahajamo na različnih kontinentih in državah, nas povezuje nekaj, kar je zelo inspirativno, neka moč, kar nam daje upanje za naprej,« je razložila.

Politične oblasti še niso sposobne zagotoviti vseh temeljnih pravic

Opozorila je, da politične oblasti v Sloveniji še vedno niso sposobne zagotoviti temeljnih pravic za vse ne glede na poreklo, barvo kože ali spolno usmerjenost. Izpostavila je, da bi morali v luči solidarnosti, ki je pomemben del festivala, pozornost usmeriti predvsem osebam iz skupnosti LGBTIQ+, ki v Sloveniji iščejo mednarodno zaščito in pribežališče, in jim to tudi nuditi.

V društvu pred festivalom pozivajo ministrstvo za notranje zadeve, da pokaže pripravljenost za aktivno naslavljanje težav najbolj ranljivih skupin, »ki pričakujejo in želijo našo zaščito«.

»Verjamemo, da je sodelovanje med civilno družbo in državnimi institucijami lahko tista premostitev trenutnih kriznih situacij in zagotavljanje nekega dostojanstvenega in varnega življenja tem osebam,« je dodala koordinatorka socialnovarstvenega programa Sqvot Vesna Štefanec.

Na sporedu več kulturno-političnih dogodkov

Tradicionalno bo program festivala Parada ponosa obogaten s kulturo in umetnostjo LGBTIQ+.

V sklopu festivala se bo odvilo več kulturno-političnih dogodkov, ki bodo obravnavali različne tematike, med drugim tudi zdravstveno obravnavo interspolnih otrok v Sloveniji, boj proti rasizmu, trajnostno organizacijo festivalov in dogodkov, vključujoče šole in organizacije.

Lokalni in mednarodni gosti bodo na dogodkih delili svoje izkušnje in s tem obiskovalcem omogočili vpogled v skupen boj za človekove pravice oseb LGBTIQ+.

Kvir solidarnost

Društvo Parada ponosa v sklopu festivala organizira tudi razstavo vizualne umetnosti Mednarodna kvir solidarnost: Podobe trdoživosti in upanja.

Namen razstave, ki bo trajala do konca junija, je ozaveščati in spodbuditi razmislek o pomembni vlogi mednarodne kvir solidarnosti v življenju oseb v najranljivejših okoliščinah in krajih v Evropi in po svetu.

Festival se bo tradicionalno zaključil s Parado ponosa, protestnim pohodom po Ljubljani, ki je namenjen promociji človekovih pravic, enakih možnosti in svobodi izbire.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice