Ljubljanainfo
Pon, 23.1.2023 20:00
Ozrite se v nočno nebo! Po 50.000 letih lahko ponovno vidimo spektakularni nebesni pojav.

Po 50.000 letih lahko v letošnjem januarju in februarju na našem severnem nebu vidimo komet C2022 E3 ZTF.

Ste vedeli? Beseda komet izhaja iz grške besede »kometes«, kar pomeni zvezda z lasmi, oziroma zvezda repatica. Gre za majhno astronomsko telo.

»Komet C2022 E3 ZTF ima zeleno glavo in rumenkast prašnat rep, ki se razteza čez več stopinj široko vidno polje,« pojasnjuje Albin Gradišnik iz amaterske vremenske postaje Gradišnik v Krčevini pri Vurbergu. 

Kometu je Mednarodna astronomska zveza podelila začasno ime C2022 E3 ZTF.  A kaj to sploh pomeni?

C označuje, da gre za neperiodični komet, 2022 je leto odkritja, E3 pomeni mesec odkritja (marca lani sta ga odkrila astronoma Bryce Bolin in Frank Masci), ZTF označuje projekt ‘Zwicky Transient Facility’, znotraj katerega je bil komet odkrit.

Komet nazadnje videli Neandertalci

Komet C2022 E3 ZTF ima posebno obito in zelo dolg obhodni čas, zato je neperiodični. 

»Znanstveniki so izračunali, da je ta komet nazadnje preletel Zemljo pred približno 50.000 leti,« razlaga Gradišnik: »Takrat so ga po mnenju portala Space.com lahko videli Neandertalci.«

Kdaj bo komet najbolj viden? 

Kot pojasnjuje Gradišnik, bo komet za opazovanje najprimernejši med 21.januarjem in 10. februarjem, saj bo najbližje Zemlji 1. februarja. Najbližje Marsu bo 10. februarja. 

»Nato pa bo zaradi svoje orbite zapustil naš Sončni sistem in zelo verjetno je, da ga nikoli več ne bo nazaj,« pravi Gradišnik. 

»Zato je tokrat zadnja priložnost, da si ga ogledamo,« dodaja: »V roke si vzamete daljnogled in se uzrite v smeri zvezde Severnice in ga boste našli.«

Da ga boste lažje našli, si lahko pomagate s to obarvano povezavo

Je komet možno videti s prostim očesom? 

Marko Vidovič, član Skupina za astronomijo Kasiopeja, je komet C2022 E3 ZTF fotografiral 14. januarja ob 2:30 zjutraj. Ob fotografiranju se je komet C2022 E3 ZTF nahajal v ozvezdju Volar. 

Kot je zapisal Gradišnik, je fotografija nastala ob šibki svetlobi skozi teleskop: »Svetloba, ki prihaja od kometa je bila tako šibka, da je bilo potrebno komet šestkrat fotografirati z dolgo ekspozicijo 30 sekund, ter nato vseh šest fotografij združiti v eno skupno fotografijo.«

Navidezni sij kometa C2022 E3 ZTF je namreč le okrog 6. magnitude. 

Izpostavlja, da je to skrajna meja zmožnosti vidnosti s prostim očesom: »S prostim očesom bi ga morda lahko videl le redek posameznik z odličnim vidom ob zadostni temi v okolici in ob temnem nebu, večina nas ostalih pa za to potrebuje daljnogled.«

Komentarji (1)

Model89 (ni preverjeno)

Bomo pričakali! Hvala za informacijo!

Starejše novice