Slika je simbolična.
Mariborinfo
Sre, 19.6.2024 08:20
Po dokaj zmernem začetku poletja je pred vrati prvi vročinski val, ki nas bo zajel prav danes. Vremenoslovci so zato že izdali rumeno opozorilo za celotno Slovenijo.

Slovenijo bo danes prvič letos zajel vročinski val, v večini države se bodo temperature po poldnevu povzpele nad 30 stopinj Celzija. 

Danes bo tako povečini jasno, dopoldne pa bo nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Pihal bo jugozahodni veter, ki se bo čez dan še nekoliko okrepil in zvečer ponehal.

Današnje najvišje temperature bodo na jugovzhodu, in sicer se bodo te povzpele vse do 34 stopinj Celzija. V drugih krajih po Sloveniji je napovedanih od 28 do 33 stopinj Celzija.

Agencija Republike Slovenije je zato med 14. in 21. uro izdala rumeno opozorilo za vso državo zaradi visokih temperatur. V osrednji in severovzhodni Sloveniji pa svarijo tudi pred močnejšimi vetrovi.

Vir: Agencija Republike SLovenije za okolje

Rumeno opozorilo izdano tudi za četrtek in petek

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje opozarjajo, da lahko visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne zato priporočajo zadrževanje v senci in odsvetujejo velike fizične napore na prostem.

V osrednji in severovzhodni Sloveniji, kjer obstaja možnost močnejših vetrov, bo veter po napovedih majal drevesa in lomil manjše veje. Na Agenciji Republike Slovenije za okolje zato priporočajo dodatno previdnost v prometu in odsvetujejo zadrževanje na potencialno nevarnih mestih.

Rumeno opozorilo za celotno državo so na Agenciji Republike Slovenije za okolje izdali tudi za četrtkovo in petkovo popoldne

V soboto so temperature, ki lahko povzročajo zdravstveno tveganje, predvidene le za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo.

Starejše novice