Ljubljanainfo
Pet, 5.2.2021 08:57
Izdelek vsebuje etilen oksid, ki ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost in živčni sistem, poudarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Podjetje Žito je iz prodaje odpoklicalo grisine s sezamom italijanskega proizvajalca. Kljub predhodnem preverjanju jim je namreč proizvajalec naknadno javil odpoklic ene serije izdelka zaradi možne prisotnosti nedovoljenega etilen oksida v sezamu.

GTIN koda izdelka je 3838700242317, LOT številka je L200925, rok uporabe pa september 2021.

Podjetje kupce prosi, naj izdelka ne uporabijo. Izdelek lahko vrnejo oziroma zamenjajo na mestu nakupa, za več informacij pa so na voljo preko elektronskega naslova [email protected] ali [email protected] in na telefonski številki 080 30 02.

Etilen oksid se uporablja kot sredstvo za sterilizacijo

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se etilen oksid na semenih sezama uporablja kot sredstvo za sterilizacijo, poleg tega ima etilen oksid genotoksične rakotvorne lastnosti. V Evropski uniji uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave.

Evropska komisija je konec lanskega leta predlagala zakonski ukrep, ki nalaga državam članicam spremljanje vsebnosti etilen oksida v pošiljkah sezama ob uvozu iz tretjih držav, sprejet pa je bil tudi dogovor o umiku izdelkov, ki vsebujejo etilen oksid.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice