Pia Seidl
Tor, 15.2.2022 15:58
S spremembo izbire hrane v prodajnih avtomatih želijo pri tem društvu ljudi spodbuditi k zdravemu načinu življenja.

Prodajni avtomati predstavljajo še neizkoriščen potencial za spreminjanje prehranskih navad prebivalcev, zato so v okviru projekta Moja izbira: Veš, kaj ješ, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, oblikovali Priporočila za polnjenje prodajnih avtomatov

Vsem zdravstvenim ustanovam in fakultetam v Sloveniji so v društvu septembra lani poslali pobudo, naj postane spoštovanje priporočil za polnjenje prodajnih avtomatov s hrano del razpisnih pogojev, predvsem pa vstopni pogoj za ponudnike prodajnih avtomatov in nameščanje le teh v njihovi ustanovi.

V prodajnih avtomatih prevladuje hrana z visoko vsebnostjo kalorij

Na Spletni strani Veš, kaj ješ so zapisali, da so raziskave Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede in Zveze potrošnikov Slovenije pokazale, da ponudba v prodajnih avtomatih ne zagotavlja dovolj zdravih izbir.

V prodajnih avtomatih, celo v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, ki naj bi predstavljale zgled na področju ohranjanja javnega zdravja, prevladujejo prigrizki in pijače z nizko hranilno vrednostjo ter visoko vsebnostjo kalorij, maščob, soli in sladkorja.

Spodbujanje k povečanju izbire ustreznejših živilskih izdelkov

S spremembo ponudbe v avtomatih bi spodbudili povečanje ponudbe prehransko ustreznejših živilskih izdelkov, izpostavljajo.

Projekt sledi Nacionalnemu programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, cilji pa so naslednji:

  • Povečati delež prebivalcev, ki vsakodnevno zajtrkujejo,
  • zmanjšati vnos sladkorjev, soli in nasičenih maščobnih kislin,
  • z intervencijami posredno zmanjšati delež prebivalcev s čezmerno telesno maso in
  • prispevati k izboljšanju prehranskih navad ter vzdržnosti zdravstvenega sistema.

Prodajni avtomati kot primer zdravega načina prehranjevanja?

Z Zveze potrošnikov Slovenije dodajajo, da bi z ustrezno strategijo za izboljšanje potrošniških izbir v prodajnih avtomatih spodbudili potrošnike k zdravemu načinu prehranjevanja.

Starejše novice