Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 4.3.2021 15:30
Mineva eno leto, odkar smo v Sloveniji potrdili prvo okužbo s koronavirusom. Od takrat je naše življenje zaznamovano z ukrepi za preprečevanje okužbe, doživeli smo številna zaostrovanja in sproščanja. Kaj je to nepredvidljivo leto najbolj zaznamovalo?

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom se je v Sloveniji pojavil v sredo, 4. marca 2020. Le deset dni kasneje je covid terjal prvo smrtno žrtev. Za posledicami okužbe je umrl starejši stanovalec doma starejših občanov v Metliki. 

12. marca je Slovenija prvič razglasila epidemijo. Za dva meseca se je javno življenje zaustavilo – zaprli so se vrtci in šole, nenujne prodajalne, lokali, kulturne ustanove, knjižnice in štiri dni kasneje tudi gostinski lokali. Konec meseca je sledil najstrožji ukrep. Veljati je začela prepoved gibanja med občinami. 

Po mesecu dni se je gibanje med občinami ponovno sprostilo. V začetku maja pa smo ponovno pili kave na terasah gostinskih lokalov. Poletje je tako minilo v znamenju milejših ukrepov, začeli smo dopustovati s turističnimi boni. 

Že od 20. oktobra v veljavi policijska ura

Ko je poletje šlo h koncu, se je epidemiološka situacija ponovno zaostrila. Oktobra so se ponovno zaprli gostinski lokali, vlada je 19. oktobra znova razglasila epidemijo. Že od 20. oktobra je v veljavi policijska ura, meje med občinami so se znova zaprle.

V začetku decembra smo dosegli črn rekord, ko je v enem dnevu umrlo kar 66 covidnih bolnikov. 

Staro leto se je poslovilo, koronavirus ostaja

Konec leta 2020 je začetek cepljenja vzbudil upanje, da se bomo iz epidemije kmalu uspeli izvleči. A prve mesece novega leta spet zaznamuje negotovost, ki jo s seboj prinašajo novi sevi. 

Starejše novice