Foto: Mestna občina Kranj
STA
Pet, 3.11.2023 11:41
Na cev je priključenih približno 25 tisoč ljudi.

V Kranju je zaradi močnih padavin močno narasla Sava dosegla in preplavila kanalizacijsko cev pod planiškim mostom, katere betonski ovoj je bil v avgustovskih poplavah poškodovan. Na Mestni občini Kranj so o tem obvestili pristojne državne institucije. V pripravi je projekt gradnje novega, višjega mostu, pri čemer občina državo poziva k pomoči.

Narasla Sava je še drugič v zadnjih treh mesecih dosegla kanalizacijsko cev na tako imenovanem planiškem mostu. V avgustovskih poplavah je deroča voda z naplavinami poškodovala betonski ovoj kanalizacijske cevi, na katero je priključenih približno 25.000 ljudi, kar predstavlja približno tretjino kranjskih občanov in dve tretjini občanov Šenčurja.

Ob tem se je pojavila bojazen, da bi se fekalne vode razlile v Savo, kar bi pomenilo razlitje ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini, so danes opozorili na občini.

Danes ponoči je Sava znova rekordno narasla in dosegla kanalizacijsko cev. Poplavilo je celo cesto mimo Zarice. Mestna občina Kranj je zato v stalnem stiku s pristojnimi državnimi institucijami, kjer budno spremljajo stanje. Občina s Komunalo Kranj pripravlja različne scenarije, pri čemer so na terenu tudi ekipe strokovnjakov. Povečano spuščanje jezov na reki bi bilo pri tem kontraproduktivno, saj bi lahko s tem povzročili velike težave drugje, poudarjajo na občini.

Ob tem so spomnili, da se za mostom pri nekdanji Planiki začne kanjon Zarica, ki je kot reka Sava zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena. Vzdolž reke so številna naselja, ki jim v primeru razlitja fekalnih voda v reko grozi onesnaženje. Zato je ukrepanje nujno, opozarjajo in znova poudarjajo, da kratkoročna sanacija obstoječe cevi ne bi bila ustrezna rešitev, saj vsako naslednje deževje povečuje tveganje pred razlitjem fekalij v Savo.

Mestna občina Kranj je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Most, po katerem bo potekal dvosmerni promet, bo ustrezno višji, posledično bo deroči vodi kot ob zadnjih ujmah težko dosegljiv. Občina pospešeno pripravlja podrobno gradbeno dokumentacijo in bo takoj za tem šla v izbiro izvajalca za gradbena dela.

»Vendar pa občina kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države z naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bodo izognili odtekanju fekalne vode v Savo,« so sporočili z občine.

Po naročilu Mestne občine Kranj je planiški most po avgustovskih poplavah sicer strokovno pregledala ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Ugotovili so, da je stanje objekta slabo oziroma se je med avgustovsko ujmo še poslabšalo, ko je zaradi vej in drugih naplavin prišlo do mehanskih poškodb betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda.

Vremenske preglavice na Gorenjskem se po noči, ki jo je zaznamovala velika količina padavin, sicer umirjajo. Kljub temu intervencijske službe ostajajo v pripravljenosti, so še sporočili z Mestne občine Kranj.

Starejše novice