Ljubljanainfo
Čet, 9.6.2022 15:37
So cene istih izdelkov v sosednji Avstriji res nižje, kot v Sloveniji, ali gre le za mit?

Urbani mit, da so v sosednji Avstriji številni izdelki precej cenejši, se potrjuje na različnih primerih. Tokrat je pozornost pritegnil bazenski sesalnik. Zakaj? 

Uporabnik družbenega omrežja TikTok je v videu opozoril na veliko razliko v ceni samodejnega bazenskega sesalnika. Ta v Sloveniji stane 269 evrov, medtem ko je v letaku za avstrijsko tržišče cena enakega sesalnika le 149 evrov

@borut79 Razlika v ceni preko meje je pa malo huda 😀 #hofer #pohoferceni #hoferslovenija @HOFER Österreich #nothanks ♬ Se Acabo (feat. Method Man) (Remix) - The Beatnuts

Kar nekaj izdelkov se v istem času prodaja v Hoferjevih trgovinah na obeh trgih. Zato smo se odločili primerjati cene nekaterih izdelkov ter opazili bistveno razliko. 

Pralni stroj se na slovenskem tržišču prodaja za 269 evrov, v Avstriji identičen sesalnik stane 249 evrov. Razlika v ceni je tudi pri leseni vrtni lopi. V Sloveniji ta stane 799 evrov, medtem ko je treba v Avstriji za njo odšteti 749 evrov.  

Zakaj prihaja do razlik v cenah?

Zakaj slovenski potrošniki za nekatere izdelke plačujemo več kot avstrijski? Pričakovali bi, da bodo kupcem v sosednjih državah Evropske unije ponudili izdelke po enotnih cenah za vse, ne pa le za nekatere izdelke.

Zveza potrošnikov Slovenije že leta opozarja, da se mit o združeni Evropi, o enotnem evropskem trgu razblini že površnem iskanju po spletu in primerjavi cen izdelkov.

Vprašanja o tem, zakaj prihaja do razlik v cenah, smo naslovili na Hofer Slovenija. Njihov odgovor bomo objavili, ko ga bomo prejeli. Pred časom so sicer pojasnili, da na cene vplivajo številni dejavniki, kot so povpraševanje, naročene količine, cene surovin, stroški transporta, obdavčenje, trošarine in drugo. 

Starejše novice