Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 22.4.2021 12:07
Evropska komisija je danes v uradnem listu objavila izvedbeno uredbo, s katero je slovensko potico vpisala v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti.

To pomeni, da slovenska potica ni geografsko omejena, lahko proizvaja kjerkoli, pogoj je le certifikat, da je proizvedena skladno s potrjeno specifikacijo za slovensko potico.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je dejal, da je zelo ponosen, da bo slovenska potica kot nov zaščiten produkt pomagala Sloveniji k še boljši prepoznavnosti po svetu.

»Potica ima posebno mesto v slovenski kulinariki, je slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol, ki že stoletja krasi praznične mize Slovencev,« je zapisalo ministrstvo za kmetijstvo. 

Minister je čestital vsem, da so spodbujali in pomagali pri zaščiti slovenske potice, pa tudi pridnim rokam, ki že leta pripravljajo »to našo kraljico med jedmi«.

Več kot sto receptov za potico, a zaščitena slovenska potica je le ena

Potica ima posebno mesto v slovenski kulinariki. »Poznamo več kot sto različnih vrst potic, pri pripravi nadevov pa velikokrat velja, da kolikor je gospodinj, toliko je tudi slastnih receptov zanje,« pravijo na ministrstvu. 

Zaščitena slovenska potica je lahko pripravljena s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. 

Pečena mora biti v potičniku, ki je tradicionalni pekač za peko slovenske potice in zagotavlja edino pravo obliko potice. To je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob je gladek ali pokončno rebrast. Imeti mora tri do štiri zavoje, pečena v večjih potičnikih lahko ima še zavoj ali dva več.

Najmanjšo dovoljeno velikost zagotavlja potičnik s spodnjim premerom 14 centimetrov. Slovenska potica je lahko potresena s sladkorjem v prahu.

Vsi proizvajalci, ki želijo proizvajati zaščiteno Slovensko potico, se morajo predhodno certificirati, ostali pa lahko še naprej uporabljajo ime potica, orehova potica, in podobno. Prav tako lahko avstrijski proizvajalci še naprej uporabljajo izraze kot sta »Potize« in »Putize«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice