Ustvarjeno dne
Čet, 2.6.2022 20:00
Sadno-žitne ploščice, namenjene predvsem malčkom, so med raziskavo pokazale zelo slabe rezultate.

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave je preučil sedem ploščic z jabolkom in banano, namenjenim otrokom do enega leta starosti.

Dobro oceno je prejel samo en izdelek, trije so bili povprečni, trije pa so dobili nezadovoljivo oceno.

Na slabo oceno ploščic je vplivala predvsem prevelika vsebnost sladkorjev ali aditivov, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Energijske ploščice so priljubljen izdelek, saj so enostavne za uporabo, poleg tega pa veliko ljudi prepričajo v nakup zaradi embalaže, ki po navadi prikazuje sadeže in drugo zdravo hrano.

Po pravilih hrana za majhne otroke ne sme vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa, določeni aditivi pa so dovoljeni.

Toda raziskava je pokazala, da se proizvajalci aditivom v ploščicah raje izognejo, saj niso nujno potrebni za dober okus.

Težavo predstavlja palmovo olje, ki so ga raziskovalci zaznali v treh izdelkih. Pridobivanje te netrajnostne sestavine predstavlja velik okoljevarstveni problem, saj zaradi nasadov palm krčijo gozdove in posledično ogrožajo številne živalske vrste.

Povečujejo tveganje za debelost

Sadno-žitne ploščice so energijsko zelo bogata živila; na sto gramov namreč v povprečju vsebujejo 373 kilokalorij in 41 gramov sladkorja. Za primerjavo, banane na sto gramov vsebujejo zgolj 16 gramov sladkorja, jabolka pa 12 gramov. Prekomerno uživanje energetsko zelo bogate hrane naj bi v otroštvu povečalo tveganje za debelost. 

»Z eno samo ploščico (25 gramov) bi majhen otrok, ki dnevno potrebuje med 1100 in 1300 kilokalorij, tako pokril skoraj desetino dnevne potrebe po energiji,« opozarja Nika Kremić.

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da otroci do 1. leta starosti ne uživajo sadno-žitne ploščice, saj te predstavljajo bolj sladico kot zdrav prigrizek. Namesto ploščic je otrokom mnogo bolje ponuditi sveže narezano sadje.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice