Foto: Andrej Kokalj
Nika Vajnhandl
Sre, 3.11.2021 06:52
Govorili smo s štirimi mladimi prijatelji, ki so ustvarili prvo spletno menjalnico rastlin v Sloveniji.

Projekt spletne menjave rastlin so zasnovali štirje mladi prijatelji, ki jih med drugim povezuje tudi ljubezen do rastlin. 

Filip Zupančič, eden izmed vodij projekta, razlaga, da so do ideje menjave rastlin prišli, saj močno čutijo vpliv kapitalizma, »dejstva, da se vse vrti okoli denarja«.

Z vzpostavitvijo spletne strani, kjer je menjava rastlin brezplačna, so se tako na svoj način poskušali upreti kapitalizmu.

Spletna menjalnica rastlin

TO je spletna menjalnica rastlin. Na spletni strani lahko objavite rastlino, ki jo podarite ali menjate za drugo, nato pa se z zainteresiranimi uporabniki dogovorite za srečanje. 

Filip za Ljubljanainfo razlaga, da menjalnico za zdaj uporabljajo pretežno meščanke vseh starosti, načeloma pa je namenjena vsem, ki imajo radi rastline. 

Pove tudi, da je večina uporabnikov menjalnice za zdaj iz Ljubljane, želijo pa si, da bi se spletne menjalnice posluževali tudi po drugih krajih v Sloveniji, tudi v ruralnih delih države.

Na svoji spletni strani objavljajo prispevke o rastlinah. To rubriko njihovega projekta ustvarjajo skupaj z uporabniki, zato pozivajo vse, ki imajo idejo za prispevek o rastlinah, da ga posredujete ekipi in tako pomagate ustvarjati prvo spletno menjalnico rastlin v Sloveniji.

Podobne spletne strani sicer v Sloveniji že obstajajo – najbolj znana je recimo Bolha, a nobena od drugih strani ni osredotočena le na rastline. Na vprašanje, od kod mladim ideja, da bo menjalnica osredotočena le na rastline, Filip za Ljubljanainfo razlaga: »Razmišljali smo, kako narediti svet lepši. Želeli smo prispevati nekaj v smeri k trajnosti. Ravno takrat pa se je pojavil razpis za Mestni inkubator, na katerega smo se prijavili.«

Uresničevanje idej

Že ime Mestni inkubator pove, da gre za projekt, ki pomaga mladim uresničiti ideje. Delno je financiran s strani Mestne občine Ljubljana, za projektom pa stoji organizacija Mladi zmaji - center za kakovostno preživljanje časa mladih.

Filip razlaga, da so ob vključitvi v program pridobili mentorice iz Mladih zmajev. Tako se je po oktobru 2020 začela ideja rastlinske spletne menjalnice končno razvijati. Do danes pa se je ideja razvila veliko bolj, kot so pričakovali. 

Tako Filip nagovarja vse mlade bralce, da svoje ideje, kako narediti naše mesto lepše in povezati ljudi, zapišejo na list, saj imajo ogromno možnosti, da jih uresničijo. Če pri uresničitvi projekta naletijo na težave, poudarja, da je ekipa Rastlinic pripravljena pomagati vsakemu.

»Velikokrat se zgodi, da imamo mladi ideje, ki jih celo kdaj razvijemo do neke 'demo' različice, tega pa na koncu nihče ne uporablja. S pomočjo Mestnega inkubatorja in Mladih zmajev pa nam je uspelo uresničiti, da spletna rastlinska menjalnica stoji na grafično dovršeni spletni strani,« razlaga Filip.

Več kot sto aktivnih uporabnikov

Da je njihov projekt uspešen, pa kaže tudi to, da imajo več kot sto aktivnih uporabnikov, zamenjanih pa je bilo že več kot 50 rastlin.

»Najlepše je brati komentarje na družbenih omrežjih, ko kakšne starejše gospe pišejo, da se ne bojijo za prihodnost, saj s projektom dokazujemo, da so mlade generacije aktivne in počnejo stvari, ki so zanimive,« o odzivih na njihov projekt razlaga Filip.

Starejše novice