Vir: Facebook, Gorska reševalna zveza Slovenije.
Ustvarjeno dne
Pet, 29.1.2021 13:26
Dve učenki, neprimerno opremljeni in obuti, sta obtičali v strmem, deloma kamnitem predelu markirane poti na Jelenkamen nad Jesenicami. Reševalci GRS Jesenice so izvedli reševalno intervencijo in učenki skupaj s sošolci varno pospremili nazaj v dolino.

Na območju Jelenkamna nad Jesenicami sta v neprimerni obutvi obtičali dve učenki, ki sta se na turo podali z namenom individualne izvedbe športnega dneva. Učenki sta na srečo ravnali razumno in sta v trenutku, ko nista mogli več ne naprej in ne nazaj, poklicali številko 112.

Vir: Facebook, Gorska reševalna zveza Slovenije.

Gorski reševalci so ob izvedbi intervencije, na omenjenem področju opazili večje število učencev, jih opozorili na neugodne snežne razmere in jih skupaj z omenjenima učenkama varno pospremili v dolino. Njihova avantura se je tokrat končala srečno, prav lahko pa bi bile posledice za udeležence manj ugodne, so zapisali reševalci Gorske reševalne službe Jesenice. 
 

Poleg pouka na daljavo tudi športni dnevi?

Učenci so se na Jelenkamen odpravili z namenom individualne izvedbe športnega dneva. Ob tem gorski reševalci odgovorne v šolah opozarjajo, naj v navodilih učencem pojasnijo, da morajo pri športnih aktivnostih upoštevati trenutne razmere. 

V gozdovih nad mestom je marsikje še vedno precej snega, kar pomeni, da so razmere povsem zimske. Sneg se je ob zadnji otoplitvi in dežju najprej stalil, ob znižanju temperatur v zadnjih dneh pa ponovno pomrznil. Poti so poledenele. 

V hribe le primerno obuti in oblečeni

Gorski reševalci vse pohodnike pozivajo, naj poskrbijo predvsem za svojo varnost in naj se v naravno okolje, glede na naravo in zahtevnost poti, podajo le ustrezno opremljeni, predvsem z ustrezno obutvijo in oblačili.

Tenis copate za pohod v takšno okolje v danih razmerah nikakor niso primerna obutev, kar je jasno pokazal tudi primer omenjenih učenk. Na srečo sta bili vsaj kolikor toliko primerno oblečeni, kar je tudi pomemben dejavnik v zimskih razmerah, še posebej glede na dejstvo, da so tako dnevne kot tudi nočne temperature nizke. Sploh ponoči se termometer spusti kar precej stopinj pod ničlo, so zapisali jeseniški gorski reševalci. 
 

OPOZORILO: Ne pozabite na lavinski trojček!

Pohode v hribe prilagodite svojim sposobnostim in znanju ter opremi. Še posebej ne pozabite na t. i. lavinski trojček (plazovna žolna, sonda in lopata).  Tako kot v visokogorju, je tudi v sredogorju Karavank, ki so v teh dneh poleg pohodnikov zelo obiskane predvsem s strani turnih smučarjev, snega veliko. Razmere nad gozdno mejo so še bistveno zahtevnejše kot nižje pod gozdno mejo in poleg primerne opreme zahtevajo tudi zadostno mero znanja o gibanju v gorskem svetu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice