Rebeka Sivka
Sre, 14.7.2021 13:52
Čeprav je na prvi pogled objava fotografij otrok na socialnih omrežjih neškodljiva, pa se v ozadju skriva nekaj precej bolj temnega.

Na fotografijah in videoposnetkih na profilih družbenih omrežij številnih staršev se pogosto znajdejo tudi otroci.

Razumljivo in prav je, da se vsak starš rad pohvali z dosežki svojega otroka. Vendar pa vseh informacij o otroku ni smotrno objavljati na spletu. 

Poleti pa je še kako aktualen tudi naslednji nasvet: na spletu nikoli ne objavljajte fotografij, na katerih je otrok v kopalkah, v spodnjem perilu ali celo brez oblačil, opozarjajo policisti. 

Zakaj je objava fotografij otrok sporna? 

Sledilci profilov velikega števila staršev lahko spremljajo otrokove prve korake, prve besede, prvo samostojno hranjenje, deležni so utrinkov iz otrokovega odraščanja, uspehov ob športnih tekmah, včasih celo ocen iz šolskih spričeval.

Starši so ponosni na uspehe svojih otrok v glasbeni šoli, v športni ekipi ali pri vsakdanjih dosežkih.

Vendar pa z objavo fotografije otroka v šoli, na treningu, plesnem nastopu ali ob praznovanju rojstnega dne javnosti razkrijemo ogromno osebnih podatkov o otroku, poudarja policija. 

Predvsem je problematično dejstvo, da se lahko ta fotografija ali videoposnetek hitro znajde na napravah spolnih izkoriščevalcev, ki jo lahko nato naprej delijo ali objavijo v svojih pedofilskih mrežah ali forumih.

To v praktičnem smislu pomeni, da smo pedofilom sami ponudili otrokove fotografije, s katerimi bodo trgovali - tudi na temnem spletu - ali pa jim bodo fotografije otroka s plaže nudile spolno zadovoljitev.

Na ta način zločincem olajšamo zlorabo otrokove identitete, saj smo z objavo fotografije že iz porodnišnice ali ob rojstnodnevni torti povedali, kdaj je otrok rojen, kako mu je ime in kako je ime staršema.

Ko otroka fotografiramo na prvi šolski dan pred osnovno šolo, ki jo obiskuje, ali objavimo videoposnetek z njegovega prvega glasbenega nastopa, s tem povemo, kje se otrok najpogosteje zadržuje, katere dejavnosti obiskuje.

Posredno razkrivamo njegove interese in zanimanja.

S tem ljudem, ki otroke pod pretvezo prijateljstva izkoriščajo za svoje izprijene namene, dajemo izhodišče točke, s pomočjo katerih z otrokom lažje vzpostavijo stik, otrok pa jim zaradi tega lažje in hitreje zaupa. S tem smo morebitnemu pedofilu omogočili in olajšali dostop do otroka.

Ne objavljajte fotografij tujih otrok

Policisti poudarjajo tudi, da brez dovoljenja staršev nikoli ne objavljajte fotografij tujih otrok. Mogoče se z objavo fotografije otroka ne strinjajo in jim ne ustreza, da je njihov otrok izpostavljen na spletu.

Morebitne negativne posledice 

Otrokovi prvi koraki, besede ali nerodni spodrsljaji iz otroštva ne sodijo na splet. Čeprav se nam to na prvi pogled zabavno, so to videoposnetki in fotografije, zaradi katerih bo mogoče otroka kdaj v prihodnosti sram, saj bo to del njegove javne podobe.

Ker so te vsebine na spletu trajno dostopne in jih je praktično nemogoče trajno izbrisati ali nadzorovati njihovega deljenja, bodo te datoteke nekoč na voljo otrokovim učiteljem, delodajalcem in partnerjem, opozarjajo policisti. 

Tudi otrokovi vrstniki so neizprosni. Ko na internetu opazijo posnetke in fotografije sošolca ali prijatelja, lahko otrok zaradi tega postane žrtev norčevanja, poniževanja ali zmerjanja.

Vedno moramo dvakrat premisliti o smiselnosti takih objav in se postaviti v kožo otroka – kako bi se počutil jaz, če bi sedaj, v odrasli dobi, na spletu naletel na videoposnetek ali fotografijo iz mojega otroštva, ob kateri mi je neprijetno ali se celo počutim osramočenega.

Starejše novice