Ljubljanainfo
Tor, 3.8.2021 15:44
To so izjeme za napotitev v karanteno po stiku z okuženo osebo.

Če tudi vam potrdijo okužbo z covid-19, je pomembno, da ostanete v izolaciji, ne zapuščate doma, omejite stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevate priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Karantena traja deset dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s covid-19 oziroma deset dni od prihoda v Slovenijo. A obstajajo določene izjeme.

Osebi, ki je bila v visokotveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom, ni treba iti v karanteno na domu, če je že prebolela covid-19, je polno cepljenja oziroma je bil prebolevnik koronavirusne bolezni enkrat cepljen.

Komu ni treba v karanteno?

Izjeme za karanteno zaradi visoko tveganega stika z osebo s potrjeno okužbo so:

  • osebe, ki so prebolele covid-19 in je od pozitivnega rezultata testa na okužbo s koronavirusom minilo manj kot šest mesecev;
  • osebe, ki so bile cepljene proti covid-19, če je od vzpostavitve zaščite minilo manj kot devet mesecev. 
  • prebolevniki covid-19, ki so bili v obdobju osmih mesecev od začetka pozitivnega rezultata testa na cepljeni z enim odmerkom cepiva proti covid-19 in je od cepljenja minilo manj kot devet mesecev.

Karanteni na domu se bodo tako izognile osebe, ki so bile cepljene:

  • z dvema odmerkoma cepiva Biontech/Pfizer in je od zadnjega odmerka minilo vsaj sedem dni,
  • z dvema odmerkoma cepiv Moderna, Sputnik ali CoronaVac in je od cepljenja minilo vsaj 14 dni,
  • z enim odmerkom cepiva Janssen in je od cepljenja minilo vsaj 14 dni,
  • ali pa enim odmerkom cepiva AstraZeneca in je od cepljenja minilo vsaj 21 dni.

Ko je po cepljenju vzpostavljena zaščita, v naslednjih devetih mesecih v primeru stika cepljene osebe z osebo s covidom-19 ni potrebna niti karantena niti ni potrebno testiranje, razen če se pri osebi pojavijo znaki bolezni.

Če ste bili v visoko tveganem stiku z osebo s covidom-19, preden se je pri vas vzpostavila zaščita po cepljenju proti covidu-19, je potrebna karantena, ki se ne prekine, tudi, ko je zaščita vzpostavljena.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice