Ljubljanainfo
Čet, 11.3.2021 14:04
Zdravstveni inšpektorat in policisti še vedno izdajajo globe in opozarjajo zaradi nespoštovanja ukrepov. Predvsem v nedeljo.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorataje na današnji vladni novinarski konferenci razložila, da je bilo v obdobju od 1. do vključno 7. marca skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov, določenih za nadzor sedmega paketa ukrepov za omilitev posledic epidemije, 3754. 

Izrečenih je bilo dvanajst glob za prekrške, 404 opozorila po zakonu o prekrških in 164 upravnih ukrepov. 

Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1747 nadzorov, izrekel pa sedem glob za prekršitev, kar je skupno 133 opozoril in tri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti.

V gostinstvu je bilo ob nadzoru izrečenih šest sankcij zaradi prekrškov in 28 opozoril.

Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 572 nadzorov, izrekli pa so eno sankcijo po zakonu o prekrških.

Na zunanjih javnih površinah je bilo pri 353 opravljenih nadzorih izdano 68 opozoril. 

Poostren nadzor smučišč

Nadzori smučišč so potekali preko celega tedna, v času konca tedna, od 5. pa do vključno 7. marca, pa poostreno. Nadzor se je izvajal na vseh delujočih smučiščih v Sloveniji.

Med prekrški na smučiščih sta so opazili pomanjkanje nošenja maske in pomanjkanje ohranjanja varne razdalje.

Pri nazoru gostinstva na smučiščih so bile ugotovljene tri neskladne lokacije z gostinskimi objekti. Izrečenih je bilo skupno dvanajst opozoril po zakonu ob prekrških. 

Za cepljenje se prijavite pri osebnem zdravniku

V povezavi z izvajanjem cepljenja za covid-19 je v teku deset postopkov v različnih zdravstvenih domovih. V okviru inšpekcijskih nadzorov so pridobili podatke o odmerkih cepiva in številu opravljenih cepljenj. Izvajalci so dolžni voditi dva seznama podatkov o cepljenju. 

Zdravstveni inšpektorat prejema vprašanja občanov, ki še niso bili pozvani na cepljenje. Potza poudarja, da prijavo mora zabeležiti osebni zdravnik in tako ni dovolj le prijava na spletnem portalu. 

Najbolj kršimo ukrepe v nedeljo

Vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje na Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave Alojz Sladič pa razlaga, da so policisti v zadnjem tednu obravnavali kar 15.704 nadzorov o spoštovanju ukrepov za preprečevanje epidemije, od tega je bilo 61 prijav iz strani sodržavljanov. 

Policisti približno v treh četrtinah prekrškarje le opozarjajo.

V minulem tednu je do izrazitejšega porasta nespoštovanja ukrepov prišlo v nedeljo, a je teh vseeno bilo manj kot prejšnjo nedeljo. 

Večina teh prekrškov je bilo zaradi nespoštovanja omejitve gibanja v nočnem času ali prekrškov povezanih z nenošenjem mask.

Za opozorilo raje kot globo se policisti odločajo v primerih, kadar ni prekršek znatnega pomena. Tak primer bi bil recimo, ko bi bil kršitelj kontroliran pet minut po začetku policijske ure, pa še to v bližini svojega doma. Policist pa vseeno predoči prekršek kršitelju tudi, če na koncu izda le opozorilo.

Iz meje v karanteno

V zadnjih sedmih dneh so potrdila o napotitvi za karanteno v domu, izročili 8000 osebam na meji, kar je 30 odstotkov manj kot teden prej.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice