Slika je simbolična
STA
Čet, 27.10.2022 07:48
Današnji delovni terapevti praznujejo svetovni dan delovne terapije. Letošnji slogan Priložnost + izbira = pravičnost delovno terapijo poudarja kot stroko, ki nudi priložnost in izbiro ter spodbuja življenje v bolj odprti in pravični družbi.

Kot opozarjajo na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, so delovni terapevti med vsemi skupinami zdravstvenih delavcev resda najmanj številčni, a so nepogrešljiv in ključni člen pri rehabilitaciji in obravnavi bolnikov, ko se zdravstveno stanje bolnikov zaradi poškodb, nesreč, različnih zdravstvenih stanj in bolezni ali razvojnih nepravilnosti poslabša.

Z obeležitvijo svetovnega dneva delovne terapije želijo delovni terapevti prikazati pomen svoje stroke pri zagotavljanju samostojnega življenja ter vključevanja posameznika v vsakodnevne aktivnosti na vseh področjih človekovega življenja. 

Na pomen delovnih terapevtov sta ob svetovnem dnevu delovne terapije v skupnem sporočilu za javnost opozorili tudi Zbornica delovnih terapevtov Slovenije in Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča.

Na Soči poudarjajo, so ravno delovni terapevti tisti, ki ljudem, ki se soočajo z boleznijo, poškodbo ali drugimi okoliščinami, s strokovnimi metodami pomagajo do aktivnejšega, varnejšega, samostojnejšega in zadovoljnega delovanja v vsakodnevnem življenju.

Priložnost + izbira = pravičnost

Letošnji slogan svetovnega dneva delovne terapije Priložnost + izbira = pravičnost v ospredje postavlja delovno terapijo kot stroko, ki z nudenjem priložnosti in možnosti izbire, spodbuja življenje v bolj odprti in pravični družbi, pojasnjujejo na Zbornici delovnih terapevtov Slovenije in Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

»Priložnost za naše uporabnike pomeni, da so v sistemu zdravstvenega in socialnega varstva obravnavani enakovredno, brez diskriminacije in ne na podlagi predvidevanja doseganja dobrih ali odličnih rezultatov po rehabilitaciji oziroma obravnavi.

To pomeni, da ima vsak uporabnik priložnost biti vključen v delovnoterapevtsko obravnavo in ne samo posebni in privilegirani izbranci zaradi različnih sistemov delovanja našega zdravstvenega in socialnovarstvenega sistema,« je v skupni izjavi poudarila predstojnica Oddelka za delovno terapijo na Zdravstveni fakulteti in predsednica Zbornice delovnih terapevtov Slovenije Katarina Galof.

Delovnoterapevtska podpora nedostopna otrokom

Obenem pa je Galofova opozorila, da ne delovni terapevti in ne njihovi uporabniki še nimajo možnosti izbire izven resorjev zdravstvenega in socialnega ministrstva.

Zlasti je izpostavila, da delovnoterapevtska podpora otrokom v šoli ali vrtcu ni na voljo, ker so delovni terapevti kot zdravstveni delavci plačani s strani Ministrstva za zdravje.

Opozorila je še na dejstvo, da trenutna zakonodaja in sistem uporabnikom omogočata zgolj samoplačniške storitve delovnoterapevtske obravnave na domu, ki si jih večina ne more privoščiti.

Ker želijo delovni terapevti s svojim delom in aktivnostmi prispevati k razvoju delovne terapije kot zdravstvene stroke, bodo zaposleni Univerzitetnega kliničnega centera Maribor s področja delovne terapije današnji svetovni dan obeležili tudi z aktivnostmi na stojnici v nakupovalnem centru Europark med 12. in 16. uro.

Starejše novice