Ljubljanainfo
Tor, 10.11.2020 06:20
Ste vedeli, da 13. novembra že od leta 1998, po svetu praznujemo mednarodni dan prijaznosti, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti?

V Sloveniji mednarodni dan prijaznosti pospešeno praznujemo od leta 2017, ko je njegov uradni ambasador postalo mariborsko društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček

Gre za dan, ki poskuša združevati ljudi in premostiti razlike med raso, religijo, politiko, spolom, denarjem in podobnimi faktorji.

Spodbuja nas, da z različnimi malenkostmi, preprostimi dejanji ali pozornostmi poskušamo polepšati življenje drug drugemu. 

Humanitarček ga je Sloveniji predstavil leta 2017, ko je večja mesta preplavil z rumenimi rožami po vzoru tujih držav.

Nato pa leta 2018 začel s kampanjo barvanja kamenčkov dobrih misli, s katerimi poskušajo ljudem polepšati dan.

Kamenčke so ob pomoči umetniške šole Atilem pod mentorstvom Melite Ragolič barvali za bolnike z multiplo sklerozo že od leta 2015, nato pa so nekako postali zaščitni znak tega dneva v Sloveniji. 

Leta 2018 so tako ob pomoči številnih vrtcev in osnovnih šol pobarvali okrog 7000 kamenčkov po vsej Sloveniji, lani pa je bilo kamenčkov več kot 20.000.

Največje število so jih v okviru akcije lani pobarvali na Gimnaziji Celje - Center, kjer je številka presegla krepko tisočico, sledila pa je umetniška šola Atilem Maribor.

Kamenčki so tako prepravili vsa večja in marsikatero manjše mesto po Sloveniji. 

Kljub časom koronskih ukrepov in krize - ali pa ravno zaradi njih - letos pričakujejo podobno številko

Od oktobra je v akcijo vključenih 58 vrtcev, 64 osnovnih in 32 srednjih šol. Vsak se lahko pridruži in pobarva svoj kamenček in ga pusti nekje na javnem mestu. 

Če na ta dan najdete kamenček s prijazno mislijo, se ne ustrašite

Naj vam preprosto polepša dan. Morda ga podarite kdaj komu naprej ali pa bo razveseljeval vas. V Mariboru bodo kamenčke zbirali pred Rotovško knjižnico

Humanitarčki pozivajo, da ne pozabimo, še posebej v teh časih, da je lahko prav vsak dan razlog, da ga prazujemo kot prijaznega.

Zato že od leta 2016 vabijo v k naključni prijaznosti.

Morda lahko pokličete prijatelja, ki ga že dalj časa niste slišali, ali pa presenetite nekoga s preprostim objemom in lepo besedo.

Sodelavce lahko povabite na kavo ali pa jih počastite s kakšnim sladkim dodatkom pri malici. Če se znajdete na ulici ali v trgovini, lahko priskočite na pomoč kakšnemu starejšemu človeku. V prvi vrsti pa se spomnite na svoje najbližje ali tudi sorodnike. Verjemite, presenečeni bodo.

Starejše novice