Vir: Facebook, Ana Rogel
ninakorosec
Pet, 19.2.2021 12:00
Ženski na invalidskem vozičku je varnostnik v ljubljanskem Maxiju, kjer zaradi odredb vlade dvigalo ni v uporabi, dejal, da pač ne more v Mercator spodaj. Šele od danes naprej je na dvigalu obvestilo, da je to "uporabno samo za invalide in doječe matere".

Blogerka Ana Rogel je na Facebooku objavila zapis o pripetljaju v ljubljanskem Maximarketu. Tamkajšnjega dvigala zaradi štetja strank v trgovini kupci menda ne morejo uporabiti. Prodajalka je Ano, ki je na invalidskem vozičku, napotila do varnostnika, da ji pomaga priti v spodnjo trgovino. 

Na vprašanje, kako lahko kot oseba na invalidskem vozičku pride v trgovino, ki naj bi bila odprta za vse, ji je varnostnik odgovoril, da ne more in da je Maxi tako ali tako zelo draga trgovina. 

Varnostnik ji je dejal, da ne more v trgovino, čeprav dvigalo dela. Na ugovor njene mame, ki jo je spremljala, je varnostnik dodal še, naj kar pišeta v knjigo pritožb.

O neprijetni izkušnji in z upanjem, da bodo glede svojih zaposlenih ukrepali, je Ana Rogel pisala tudi trgovini Mercator. Poudarila je, da je bil dogodek izredno ponižujoč.

Vaša varnost je naša skrb

Za komentar smo se obrnili na Maximarket, a so nas napotili na podjetje Sintal. Sintal je tisti, ki varnostnike zaposluje in jih nastavlja ter razvršča po posameznih delovnih lokacijah. Zato posamezna podjetja z zunanje zaposlenimi varnostniki za njihovo vedenje in incidente menda ne prevzemajo odgovornosti.

Na Sintalu pravijo, da varnostnik sicer ni pravilno komuniciral, a je delal po navodilih naročnika varovanja. 

Z varnostnikom so na Sintalu opravili razgovor. Gospodični Ani Rogel se opravičujejo. Varnostnika so na napako opomnili, napako je priznal in jo obžaluje. V podjetju bodo skrbeli, da bodo takšne odklone v največji meri preprečevali tudi v prihodnje. Od zaposlenih zahtevajo dosledno upoštevanje postopkov in veliko vlagajo v izobraževanja ter skrbijo, da so varnostniki profesionalni in vljudni, navajajo.

So v času epidemije pozabili na skrb za to, da lahko vsi dostopamo do storitev?

Pričakovali bi, da bo vodstvo posamezne trgovine tudi v času epidemije poskrbelo za osebe, ki brez dvigal do storitev ne morejo dostopati. V Maximarketu imajo sicer ločene pasaže, vsaka trgovina pa šteje svoje stranke. 

Od danes naprej je na dvigalu, po več mesecih odredbe o omejenem številu kupcev, obvestilo, da je "dvigalo uporabno samo za invalide in doječe matere".

Kakšna so bila, če sploh, navodila Mercatorja?

Vodilni v Mercatorju o omejeni uporabi dvigala pravijo, da je to načeloma zmeraj v uporabi za vse, ki dvigalo potrebujejo, tudi za starejše osebe. A vsaka trgovina ima v skladu z odredbami v času epidemije omejeno število kupcev v trgovini in inšpekcijski nadzor nad tem, zato je logistika v stavbi Maximarketa in še kateri drugi problematična. Če je samo en kupec viška, je seveda problem, pravijo. 

Na vprašanje, ali v zadnjih mesecih, ko zaradi razglašene epidemije poteka inšpekcijski nadzor nad številom ljudi v prostoru, trgovine ni obiskal še nihče, ki brez dvigala ni mogel v spodnje nadstropje, oziroma ali še niso pomislili, da bi bil vstop v trgovino za ljudi, ki brez dvigala ne morejo dostopati do trgovine, otežen, so odgovorili, da še niso imeli takšnega primera.

Spraševali smo jih, ali je osebje od njih v zadnjih mesecih sploh dobilo kakšna navodila glede obravnavanja potencialnih izjem od omejitev, ki jih prinašajo odredbe vlade. Pravijo, da tisto, kar piše na papirju, ne šteje toliko, a se da s pogovorom vse urediti in da je treba biti v prvi vrsti človek. Napako valijo na podjetje, ki varnostnike zaposluje, ker so oni tisti, ki osebo zaposlijo in z njo podpišejo pogodbo. Varnostnike bi moralo po mnenju Mercatorja s pravili trgovine seznaniti podjetje Sintal, na Sintalu pravijo, da so navodila posameznega naročnika varovanja interna zadeva naročnika.

V Mercatorju so nas prosili za telefonsko številko gospodične Ane Rogel. Pravijo, da bi bili zelo presenečeni, če bi se tako žaljivo vedel kdo od njihovih zaposlenih, in da bodo poskrbeli, da se kaj takšnega ne bo več zgodilo. Kako, pa nam niso jasno odgovorili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice