Ljubljanainfo
Čet, 26.8.2021 12:55
V mesecu juliju je bilo v nastanitvenih turističnih obratih po Sloveniji zabeleženih nekaj manj kot 2,3 milijona prenočitev. Od tega je bilo 54 odstotkov domačih turistov in 46 odstotkov tujih.

Porast tujih turistov

V nastanitvenih obratih je bilo v mesecu juliju zabeleženih nekaj več kot 360 tisoč prihodov domačih turistov, od tega 1,2 milijona njihovih prenočitev. Tujih turistov je prišlo skoraj 407 tisoč, od tega je bilo nekaj več kot milijon prenočitev. 

»V juliju tako v turističnih nastanitvenih obratih beležijo skokovito rast prenočitev tujih turistov v primerjavi z mesecem junijem.« 

Od kod prihajajo tuji turisti

V Sloveniji je julija prenočilo največ turistov iz Nemčije in sicer v gorskih občinah. V občini Bovec so zabeležili skoraj 36.600 prenočitev. Veliko je bilo tudi turistov iz Češke, Madžarske, Avstrije in Nizozemske.

Največ prenočitev v gorah    

Izmed vseh prenočitev po Sloveniji jih je največ bilo v gorskih občinah in sicer 35 odstotkov. Sledile so obmorske in zdraviliške občine. 
Domači turisti so največkrat prenočili v občinah Piran, Izola, Brežice, Ankaran in Kranjska Gora, medtem ko so se tuji podali tudi na Bled, v Ljubljano, Bovec in Bohinj. 

V hotel, apartma ali kamp? 

Domači in tuji turisti so v mesecu juliji 2021 ustvarili največ prenočitev v hotelih, kar znese skoraj 720 tisoč prenočitev. Sledijo prenočitve v zasebnih sobah, apartmajih in hišah ter kampih.

»V prvih sedmih mesecih leta 2021 je bilo v turističnih nastanitvenih obratih po Sloveniji zabeleženih več kot 1,3 milijona prihodov turistov. Skupaj z domačimi turisti je bilo skupno skoraj 4 milijone prenočitev.« 
 

Starejše novice