Nika Vajnhandl
Čet, 11.11.2021 12:37
Zaradi temperaturnega obrata smo priča zanimivim vremenskim pojavom. V nižinah se soočamo z nizkimi temperaturami, medtem ko je trenutno najtopleje na višini med tisoč in 1200 metrov.

Zaradi temperaturne inverzije oziroma temperaturnega obrata so vremenoslovci Agencije Republike Slovenije za okolje danes ponekod izmerili nenavadno visoke temperature za ta letni čas. 

V nižinah hladno, v gorah pa toplo

Sicer ne gre za rekordno visoke temperature v tem času, a je temperaturni obrat vendarle povzročil, da je hladen zrak ujet pri tleh in se tudi čez dan ne segreje pretirano, medtem ko je v višjih legah toplejši zrak. 

Vremenoslovci za Ljubljanainfo povedo, da pričakujejo, da bodo jutri v gorah temperature še višje.

Na Kredarici je bilo tako ob 6. uri zjutraj pet stopinj Celzija, medtem ko so termometri v Ljubljani, ob istem času, izmerili le tri stopinje Celzija.

Ponoči se je temperatura na Kredarici spustila le do treh stopinj Celzija. 

Danes je najtopleje na višini od 1000 do 1200 metrov nad morjem – recimo na Rogli. Tam so ob 6. uri namerili kar deset stopinj Celzija.

Sneg je ob razmeroma visokih dnevnih temperaturah marsikje skopnel vse do nadmorske višine 1500 metrov, ponekod ga niti nekaj sto metrov višje ni. 

Prav tako vremenoslovci za Ljubljanainfo povedo, da je nad meglo precej visoka oblačnost in plast s puščavskim prahom, ki pa predvidoma tal ne bo dosegel, ker danes in jutri ne bo padavin, ki bi ga izprale.

Pa vreme v prihodnjih dneh?

Agencija Republike Slovenije za okolje poroča, da bo danes in jutri na Primorskem ter v višjih legah dokaj sončno, drugod bo precej megle ali nizke oblačnosti.

Še najlepše vreme bo v petek, sploh če bi radi pobegnili megli, ki se bo zadrževala po nižinah in kotlinah. Že od jutra bo precej jasno. Popoldne se bo oblačnost sicer postopno povečala, a padavin Agencija Republika Slovenije za okolje še ne pričakuje. Pihal bo šibak veter večinoma južnih smeri. Temperatura na 1500 metrov bo okoli deset stopinj Celzija, na 2500 metrov pa okoli pet stopinj Celzija.

Konec tedna nekoliko hladnejši kot petek

Že v noči na soboto se bo oblačnost še zgostila. Predvsem v Julijcih –  in drugih hribih na zahodu države  – bodo vrhovi že zjutraj ali zgodaj dopoldne lahko v megli, medtem ko bo na Pohorju – in drugod na vzhodu države – oblačnost večinoma še nad vrhovi.

Manjše padavine so ponekod na zahodu možne že zjutraj in dopoldne, pogostejše pa bodo sredi dneva in popoldne, ko jih lahko pričakujemo tudi drugod po državi. Kljub temu količine ne bodo velike. Veter bo večinoma šibak in jugozahodne smeri.

Nekaj stopinj hladneje bo kot v petek. Temperatura na 1500 metrov bo okoli šest stopinj Celzija, na 2500 metrov pa okoli nič stopinj Celzija. Meja sneženja bo tako nekje na nadmorski višini okoli 2200 metrov.

Tudi nedeljsko vreme bo podobno. Oblačno bo z občasnimi padavinami. Veter bo šibak do zmeren, obrnil pa bo na vzhodno smer. Meja sneženja se bo sicer spustila za nekaj sto metrov – predvidoma do nadmorske višine okoli 1900 metrov. Količine padavin ne bodo velike, ponekod v visokogorju bi lahko zapadlo med pet in deset centimetrov snega.

Še naprej se bo hladilo, na 1500 metrov bo temperatura okoli štiri stopinje Celzija, na 2500 metrov pa okoli minus ena stopinje Celzija.

Vremenoslovci za Ljubljanainfo povedo še, da napovedi za zimo sicer še niso zanesljive, a je verjetnost za toplo zimo precej večja od verjetnosti za mrzlo.

Starejše novice