Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 24.10.2022 18:05
V treh mariborskih zdravstvenih ustanovah in treh ljubljanskih fakultetah so v prodajne avtomate testno namestili več zdrave hrane. Preverite, kje je bil odziv dober in kje je prodaja zaradi tega upadla.

Samopostrežni prodajni avtomati s prigrizki in napitki so že več kot desetletje prepovedani po slovenskih šolah.

Ostajajo pa na fakultetah, kjer so pogosta in priročna izbira za študente.

»Hrano kupim sicer bolj poredko, ampak skoraj vsaki dan, ko sem tu pa vodo, to pa stoprocentno,« nam je povedala študentka Fakultete za zdravstvene vede Špela Čuš.

»Ko je malo časa za v trgovino letet, te pa je neka čokoladica, ali pa kaj sladkega bolj,« pa je dejala študentka Taša Benko.

Čokolade, slani izdelki in sladke pijače, a hkrati vse več zdravih izdelkov

S profesorico na mariborski zdravstveni fakulteti Urško Rozman smo preverili, kaj vse se prodaja v prodajnem avtomatu njihove izobraževalne ustanove.

»Tu lahko samo vidimo razne čokoladice, potem mogoče, potem slani izdelki, ki imajo visoko vsebnost soli in pa definitivno sladke pijače.

Opazimo pa v tem prodajnem avtomatu zelo pozitivno spremembo v primerjavi izpred nekaj let, vidimo, da so v ponudbi tudi bolj zdravi izdelki, kot so suho sadje, oreščki, navadna voda, navadni jogurt na primer,« je dejala Rozman.

Študentje niso bili preveč zadovoljni z zdravo ponudbo

Zveza potrošnikov Slovenije je preverila, kakšen je odziv na večjo ponudbo zdrave hrane je na medicinski, teološki in strojni fakulteti v Ljubljani, kjer so v sodelovanju s ponudnikom v posamezne prodajne avtomate namestili 80 odstotkov zdrave hrane.

Najbolje so spremembo sprejeli bodoči zdravniki, najslabše pa strojniki.

»Res se je povečal delež nakupov zdravih živil, je pa zelo močno padel skupni delež prodanih izdelkov, torej študentje niso bili preveč zadovoljni z nekoliko bolj zdravo ponudbo,« nam je povedala Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Povečan delež prodaje zdravih izdelkov ob padcu celotne prodaje

Ali bodo z zdravo izbiro naredili nekaj dobrega so sodelavci Fakultete za zdravstvene vede Maribor preverjali še v prodajnih avtomatih Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in v Domu Danice Vogrinec Maribor.

»Povsod se je povečal delež prodaje bolj zdravih izbir, kljub temu da je pa celokupna prodaja nekoliko padla,« dodaja Rozman.

Kava za več energije

Nakupi v prodajnih avtomatih niso odvisni le od ponudbe, temveč predvsem od navad. Tudi pri nakupu kave in predvsem nastavitvi količine sladkorja.

»Ko mi zadiši kaj sladkega, pa seveda je kava, da mi da več energije,« pravi študentka Špela Zavratnik.

Samopostrežni prodajni avtomati so prevsem v zdravstvenih ustanovah edina izbira.

»Nekdo, ki čaka v čakalnici pri zdravniku, nima možnosti, da bi šel nekam drugam po zdravo izbiro in je prisiljen nakup opraviti na prodajnem avtomatu,« pa še opozarja profesorica na Fakulteti za zdravstvene vede Rozman.

Preseneča neodzivnost številnih univerz in zdravstvenih ustanov

V okviru projekta »Moja izbira = Veš, kaj ješ izbira!«, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, so se oblikovala priporočila za polnjenje prodajnih avtomatov.

Glede na priporočila naj bi 80 odstotkov ponudbe v prodajnem avtomatu sestavljala prehransko ustreznejša živila.

Posamezne univerze in zdravstvene ustanove postopoma uvajajo spremembe, tudi na način, da iščejo dogovore s ponudniki prodajnih avtomatov, da se ponudba spreminja oziroma se bo spreminjala postopoma.

»Da jim pristopijo z nekoliko nižjo najemnino ali nižjo provizijo za prodane izdelke, predvsem pa se moramo zavedati, da je to tek na dolge proge, da je potrebno vztrajati, te spremembe se ne zgodijo čez noč,« pravi Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Bojijo se slabše prodaje zdravih izdelkov

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je leta 2021 zdravstvenim in socialnovarstvenim ustanovam ter fakultetam v Sloveniji poslalo pobudo za vključitev priporočil za polnjenje prodajnih avtomatov v razpisne pogoje za ponudnike prodajnih avtomatov in nameščanje teh v njihovih ustanovah.

Odzivov je bilo malo, a ponovno kontaktiranje ustanov je pokazalo, da se stvari premikajo v pravo smer. 

»Kar nekaj anketiranih ustanov je poudarilo, da so že oziroma še bodo v prihodnjih razpisnih pogojih za izbiro ponudnika prodajnih avtomatov vsaj delno vključile naša priporočila.

Druge se glede tega še niso opredelile, ali pa so negotove in se bojijo slabše prodaje, nekatere so se odločile, da bodo zdrave izbire živil vključevale postopoma,« je rezultate raziskave povzela Nataša Jan z Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice