Ljubljanainfo
Ned, 27.12.2020 09:08
V veliki večini članic Evropske unije se bo danes začelo množično cepljenje proti covidu-19.

Članice unije so prve pošiljke cepiva Pfizerja in BioNTecha prejele v soboto. Vsaka je dobila 9750 odmerkov, tudi Slovenija. Večina držav članic Evropske unije s cepljenjem začenja danes, štiri države bodo cepljenje začele v ponedeljek, Nizozemska 8. januarja, Madžarska je začela cepiti že v soboto.

V Sloveniji so prve odmerke cepiva prevzeli v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje. Od tam je danes na vse zgodaj nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

Kot poroča RTV, so zgodaj zjutraj začeli z nalaganjem paketov v kombije s posebno hladilno opremo, na cepljenje pa je pripravljeno osebje v 57 zdravstvenih domovih.

Kdo bo najprej prejel cepivo, se je odločila vsaka država članica posebej. Nekatere, med njimi Italija in Madžarska, bodo prve odmerke namenile zdravstvenemu osebju. V Sloveniji bodo najprej na vrsti stanovalci in zaposleni v domovih starejših ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.

Premier Janez Janša bo ob tej priložnosti dopoldne obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru in nato še Univerzitetni klinični center Maribor. 

Pristojni zagotavljajo, da je cepivo varno in učinkovito

Pred koncem leta bo Slovenija prejela še nekaj cepiva, skupno s prvo pošiljko, bo prejela 16.575 odmerkov. Enaka količina odmerkov se pričakuje vsak teden v naslednjem letu.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel pri tem poudarja, da gre za varno in učinkovito cepivo

»Gre za gotovo prelomen trenutek v boju proti pandemiji, ki nam je nekako krojila in nam še kroji življenje v tem letu. Smo šele pri začetku konca,« pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

KORONAVIRUS: V zadnjem dnevu potrdili manj okužb in smrtnih primerov

Starejše novice