Slika je simbolična.
STA
Sre, 21.2.2024 15:24
Turistični vodniki obeležujejo svoj dan.

Danes obeležujemo mednarodni dan turističnih vodnikov, ki tokrat v ospredje postavlja njihovo vlogo pri spodbujanju zelenega turizma. 

Društvo regionalnih turistični vodnikov Slovenije (Argos) s partnerji tudi letos organizira številna za obiskovalce brezplačna vodenja po državi, obeležili ga bodo tudi v Združenju turističnih vodnikov Slovenije.

Svetovna zveza društev turističnih vodnikov (WFTGA) je bila ustanovljena 21. februarja 1985, dan njene ustanovitve pa so določili za mednarodni dan turističnih vodnikov. 

Pri nas ga organizirano in aktivno praznujemo od leta 2016, ko je Slovenija dobila svojega zastopnika v WFTGA. Društvo Argos je namreč postalo njen član, so ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov zapisali na Slovenski turistični organizaciji (STO).

Številni brezplačni, promocijski in vodeni ogledi po Sloveniji

Cilji mednarodnega dne turističnih vodnikov so med drugim povečati ugled poklica, javnost informirati, kaj turistično vodenje je, utrditi zavedanje domače javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščina, ter nakazati na težave, s katerimi se turistični vodniki srečujejo.

Društvo Argos s partnerji iz cele Slovenije tudi letos organizira okroglo mizo, ki bo ob 11. uri v Plečnikovi hiši v Ljubljani. Sodelujoči bodo razpravljali o letošnji temi, spodbujanju zelenega turizma in drugih temah, na katere bodo turistični vodniki v prihodnjem letu še posebej pozorni.

V tem tednu se bodo odvijali številni brezplačni, promocijski in vodeni ogledi v številnih krajih po Sloveniji. Seznam se dnevno polni, na STO pa zainteresiranim svetujejo, naj spremljajo Facebook stran društva Argos.

Že prejšnji teden so z novinarsko konferenco v Rodniku svoj praznik začeli obeleževati v Združenju turističnih vodnikov Slovenije. Tudi na njihovi spletni strani so objavljeni brezplačni ogledi, ki jih turistični vodniki nudijo ob svojem dnevu.

Starejše novice