Ljubljanainfo
Pon, 3.5.2021 12:00
Z novim supperračunalnikom Vega je Slovenija postala ena izmed računalniških velesil. Računalnik bo omogočal razvoj znanosti, na voljo pa bo tudi gospodarstvu.

Aprila je v okviru projekta HPC RIVR na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru pričel delovati eden najzmogljivejših superračunalnikov na svetu. Poimenovan je po Juriju Vegi, z njim pa bodo lahko znanstveniki lahko delali na najzahtevnejših visokotehnoloških projektih, ki zahtevajo veliko računsko moč. Med te sodijo denimo zahtevne fizikalne in kemične simulacije, podpora medicini in farmaciji pri razvoju novih zdravil, izdelavo meteoroloških napovedi, razvoj projektov na področju umetne inteligence in ostale dejavnosti s potrebo po obdelavi velike količine podatkov.

Kar bi običajen računalnik računal leta, zračuna v nekaj urah

Zmogljivost superračunalnika Vega se giblje okoli 6,8 petaflopsov oziroma 6,8 milijona bilijonov računskih operacij s plavajočo vejico na sekundo. To je približno toliko, kot če bi povezali kar 50.000 osebnih računalnikov. 

»To v praksi pomeni toliko, kot če 50.000 osebnih računalnikov računa hkrati, se pravi znatna moč,« pojasnjuje Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor. 

Starejše novice