Ljubljanainfo
Čet, 22.10.2020 14:09
Po ocenah vodje oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaža Jereba je v Sloveniji s koroanvirusom okuženih že med 15 in 20 tisoč državljani.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb in Maja Bratuša, namestnica vladnega govorca Jelka Kacina. 

Bratuša je uvodoma predstavila nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 6215 testih potrdili 1663 novih okužb, delež pozitivnih je največji do sedaj, in sicer 26,76-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 357 pacientov, 62 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 32 oseb, pet oseb pa je zaradi bolezni umrlo. 

Največje število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14. dnevih ima še vedno Gorenjska regija, in sicer 759, sledita Koroška s 560 in Osrednjeslovenska regija s 505 okuženimi na 100.000 prebivalcev. Število okužb se veča tudi v obalno-kraški regiji, ki pa je še edina oranžna regija v Sloveniji.

Okuženih približno 15 do 20 tisoč Slovencev

Vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb pravi, da se epidemiološke razmere, vezane na covid, v Sloveniji dramatično slabšajo. Vsak dan se namreč veča število okuženih, pri čemer ocenjuje, da je v naši populaciji okuženih približno 15 do 20 tisoč državljanov. To se pozna tudi pri številu sprejetih bolnikov v bolnišnicah in številu bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo.

»V tem trenutku so razmere še obvladljive, a vsi smo zaskrbljeni, da število postelj v prihodnosti ne bo zadostno. Imamo sicer v načrtu nekaj rezervnih načrtov za povečanje navadnih in intenzivnih postelj, a upam, da to ne bo potrebno,« pravi Jereb.

Dodaten problem je seveda tudi ta, da zboleva tudi zdravstveno osebje. Po zadnjih podatkih, ki jih je predstavil Jereb, je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana že več kot 100 okuženih zdravstvenih delavcev. »To je sicer v razmerju s številom vseh zaposlenih na UKC primerljiv odstotek z okuženimi v populaciji, a stanje je kljub temu zaskrbljujoče,« zatrjuje Jereb.

Edina rešitev 'lockdown'

Na intenzivnih oddelkih po Sloveniji imamo 62 kritično bolnih, starostno razmerje teh pa ostaja enako kot prejšnje dni. Najstarejši je 85 let star bolnik, najmlajši pa 42 let. Na ljubljanski Infekcijski kliniki zdravijo tudi tri s koronavirusom obolele otroke, a nobeden od njih ni v ogroženem stanju in so na oddelku zaradi oskrbe druge bolezni v času okužbe.

Pri tem Jereb zatrjuje, da se virus nemoteno širi predvsem zaradi neupoštevanja sprejetih ukrepov. Prav zato, tako kot minister za zdravje Tomaž Gantar, zatrjuje, da je skoraj edina trenutna rešitev popoln 'lockdown' oziroma zaprtje države.

»Upam, da se vsak prebivalec Slovenije zaveda, da je vsak stik s komerkoli lahko rizičen, in se temu primerno tudi vede. Ne podcenjujmo izziva koronavirusa,« meni Jereb in dodaja, da imajo na intenzivnem oddelku paciente, ki zaradi koronavirusa že mesec dni potrebujejo mehansko predihavanje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice