Poraba električne energije narašča, med drugim tudi zaradi vse večje uporabe novih tehnoloških izdelkov. Z novimi načini pridobivanja električne energije na žalost močno posegamo v okolje, zato je nujno, da smo pri porabi elektrike kar se da varčni.

Veliko lahko naredimo že z majnimi spremembami pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi našega doma. Veliko načinov za zmanjševanje porabe najbrž že poznate, morda pa se med njimi najde kakšen, za katerega še niste slišali.

Tukaj je 14 načinov, s katerimi lahko privarčujete električno energijo:

 1. Izklopite računalnike in druge naprave, ki trenutno niso v uporabi: ko zaključite delo na računalniku, ga ugasnite, saj se tudi življenjska doba naprave zaradi dodatne obremenitve krajša. Na računalniku uporabljajte "spanje" in "hibernacijo" namesto ohranjevalnika zaslona. To lahko prihrani 25 evrov letno.
 2. Če ni nujno, perite perilo pri nižjih temperaturah, npr pri 40 stopinjah Celzija.
 3. Zamenjajte zastarele električne naprave, saj veljajo za bolj potratne kot novejše (npr. katodni televizorji, sesalniki prejšnje generacije, itd.). V začetku je to sicer strošek, vendar se vam bo investicija čez čas povrnila. 
 4. Na pipe namestite nastavke, ki zmanjšujejo pretok vode. Za največje prihranke uporabte nastavke s pretokom manj kot 4 litre na minuto.
 5. Pozimi se topleje oblecite in znižajte stopnjo ogrevanja. Seveda ne rabite iti v skrajnost in drgetati v mrazu, lahko pa pri malo nižji temperaturi oblečete pulover namesto majice s kratkimi rokavi.
 6. Preprečite uhajanje toplote iz stanovanja. Preverite, da vaša okna dobro tesnijo in jih po potrebi zamenjajte z novimi.
 7. Ugašajte luči, ko vas ni v sobi in namestite varčne svetilke. Uporabite CFL in LED sijalke. Te porabijo le 20–25 odstotkov energije, ki bi jo porabile tradicionalne sijalke.
 8. Kuhajte z manjšo količino vode. Če ni nujno potrebno, se izogibajte kuhanju z zvrhano posodo vode. Uporabljajte moderni kuhalnik, saj so starejši kuhalniki potratnejši.
 9. Naprave za hlajenje in zamrzovanje postavite stran od virov toplote in poskrbite, da se hladilnik, zamrzovalna skrinja in ostale tovrstne naprave ne bodo nahajale v bližini štedilnika, radiatorja, sončne svetlobe in drugih naprav.
 10. Zagotoviti morate kroženje zraka, kar pomeni, da - v kolikor je to možno - naprave za hlajenje ne potisnete čisto do stene.
 11. Izklapljajte bojler, ko ga ne potrebujete in ga vključite ga le takrat, ko nameravate iti pod prho. Znižajte temperaturo bojlerja na 50 stopinj Celzija. Vsakih 10 stopinj manj prihrani 10–25 evrov letno. Če imate star bojler, ga zavijte v izolacijski sloj. To lahko zniža izgubo toplote za  25–45 odstotkov in zniža stroške gretja vode med 4 in 9 odstotkov. Namestite pametni priklop, ki bo izklopil bojler čez noč in takrat, ko vas ni doma.
 12. Tuširajte se manj časa. Tipična prha pretoči 10 litrov vode na minuto. Če skrajšanje časa prhanja za 4 minute na dan, lahko pri dnevnem prhanju prihranite 14.600 litrov vode letno. Namesto klasične tuš glave uporabite glavo z manjšim pretokom vode. Za najboljšo učinkovitost uporabite glavo s pretokom, manjšim od 10 litrov na minuto.
 13. Izkoristite nočni cikel elektrike, ki je cenejši.
 14. Ne prekrivajte radiatorjev.

Starejše novice