Ljubljanainfo
Pet, 29.4.2022 15:49
Ker so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale, se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla, ki jo je uvedla marca.

Od 1. maja naprej se bodo tako lahko cene omenjenih naftnih derivatov ponovno oblikovale prosto na trgu.

Začasna regulacija maloprodajnih cen naftnih derivatov

Kot smo že poročali, se je vlada 14. marca odločila za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov. Za takšen korak so se odločili zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati ter velikim nihanjem cen.

Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi so tako določili pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter.

Nato so 31. marca določili še najvišje dovoljene veleprodajne cene, in sicer za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina v višini 1,483 evra, za liter dizla pa 1,521 evra za liter.

Razmere na trgu stabilne, motenj pri dobavi pogonskih goriv ni

V vmesnem obdobju so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale in kot opažajo na ministrstvu, v Sloveniji trenutno ne zaznavajo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv.

S tem je bil vladni cilj in namen zaščite potrošnikov dosežen, so danes sporočili z gospodarskega ministrstva.

Regulacija cen pa zato ni več potrebna, zato se za podaljšanje niso odločili

Cene goriv se bodo ponovno oblikovale prosto na trgu

Kot so še navedli na ministrstvu bosta tako s 1. majem prenehala veljati oba ukrepa glede regulacije cen, cene naftnih derivatov pa se bodo lahko znova prosto oblikovale na trgu.

Kljub temu na gospodarskem ministrstvu ocenjujejo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja in EU in držav z evrom.

Je pa vlada na četrtkovi seji še za tri mesece podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, poleg na pogonska goriva še na elektriko, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje.

Znižane trošarine, ki so del ukrepov za blažitev posledic energetske draginje za prebivalstvo in podjetja, bodo tako v veljavi do 31. julija.

Starejše novice