Mestni občini Ljubljana ni vseeno za naše otroke, zato so pripravili nekaj nasvetov, kako okrepitvi imunskega sistema naših otrok.

Začetek šolskega leta je tudi čas, ko starši veliko razmišljamo o krepitvi imunskega sistema naših otrok. Nekaj priporočil o tem je pripravila Tanja Javh, dr.med., spec. pediatrije, vodja Zdravstvenega varstva šolskih otrok in mladine v ZD Ljubljana-Bežigrad.

Krepitev imunskega sistema je zelo popularna in vabljiva ideja. Ob vpisu v brskalnik najdemo več kot 200 milijonov zadetkov. Odvisno od vrste spletnih strani, ki jih brskalnik ponudi, gre v dveh tretjinah primerov za oglasne strani ali strani za novice, v eni tretjini primerov pa za znanstvene ali druge strani, povezane s promocijo zdravja. Zato izbirajmo zanesljive vire, ki temeljijo na znanstvenih raziskavah.

Vsi zelo dobro vemo, da je dober imunski sistem ključen za obrambo pred mikroorganizmi in drugimi povzročitelji bolezenskih stanj.
Vendar nas imunski sistem včasih "pusti na cedilu", saj mikroorganizmi občasno vstopijo v naše telo in povzročijo bolezen. Je torej možno vsako bolezen preprečiti s krepitvijo imunskega sistema? Morda s prehrano, vitamini, načinom življenja?

Pomen ravnovesja za dobro delovanje

Imunski sistem je zelo zapleten sistem, zgrajen iz različnih vrst celic, ki vplivajo in delujejo druga na drugo ter se različno odzivajo na različne mikrobe. Imunski sistem potrebuje ravnovesje in harmonijo vseh celic, da lahko dobro deluje. Katere celice torej okrepiti in do kakšne mere? Znanost še nima vseh odgovorov na nekatera vprašanja, vemo pa, da lahko na imunski sistem kot celoto tudi sami vplivamo.

Okrepiti imunski sistem pomeni omogočiti mu, da bo deloval bolje kot običajno, kar pomeni, da se bo uspešneje branil pred nekaterimi mikroorganizmi. Znanstveno dokazano je, da lahko s cepljenjem izboljšamo imunski sistem, saj zagotovi dodatne celice in protitelesa, ki prepoznajo določene mikroorganizme v našem telesu in se jih učinkovito obranijo.

Kako torej okrepiti naravno sposobnost telesa, da se upre bolezni?

Pri otrocih v prvi vrsti govorimo o zdravem načinu življenja.

Priporočila za dobro zdravje otrok so:

  • zdrava prehrana z veliko sadja in zelenjave
  • šport in igra (večinoma na prostem)
  • dovolj časa za počitek in spanje
  • čim manj stresnih situacij (kroničnega stresa)
  • dobra higiena za preprečevanje stika z okužbo
  • redno cepljenje

Otrok prejme vitamine in minerale s primerno prehrano. V obdobju rasti vsem otrokom priporočamo le dodatek vitamina D.
Druge vitamine in minerale nadomeščamo le v primeru, ko s preiskavami ugotovimo pomanjkanje. Nemalokrat ugotavljamo zvišane vrednosti določenih vitaminov zaradi nenadzorovanega dajanja vitaminov otrokom, kar pa žal lahko vodi prej v zaplete kot v izboljšanje imunskega sistema.

Večkrat me starši sprašujejo, katera zelišča ali dodatke naj ponudijo svojemu otroku. Ingver, česen, ameriški slamnik, antioksidante? Na trgu je zelo veliko pripravkov, ki obljubljajo izboljšanje imunosti. Dokazati, ali neko zelišče ali dodatek učinkuje na naš imunski sistem, pa je zelo zapleteno. Znanstveniki še ne vedo, ali zelišča, ki lahko zvišajo raven nekaterih protiteles v krvi, tudi dejansko vplivajo na izboljšanje imunskega sistema.

Ali prehlad pozimi že pomeni slabši imunski odziv?

Nikakor ne. Mikroorganizmi običajno bolje preživijo v nižjih temperaturah, toda pozimi se več družimo v zaprtih prostorih, zato je prenos okužb hitrejši in lažji.

Ali hladen zrak oslabi naš imunski sistem?

Nikakor ne. Izpostavljenost in gibanje na hladnem zraku ne oslabita našega imunskega sistema, nasprotno, postanemo bolj vzdržljivi.

Za zaključek

Za dober, uravnotežen in učinkovit imunski sistem naj otroci uživajo zdravo prehrano s čim več sadja in zelenjave, se gibajo in igrajo na prostem, mlajšim otrokom dovolimo, da živijo v otroški brezskrbnosti in uživajo v vragolijah, večjim otrokom pa omogočimo čas za raziskovanje in varno druženje ter čim manj stresa, posebej kroničnega stresa. Upoštevajo naj dobre higienske ukrepe in poskrbimo za redno cepljenje.

Starejše novice