Ljubljanainfo
Tor, 2.5.2023 07:57
Powerlifting spada med športe, ki so v času epidemije koronavirusa pridobili na popularnosti. Nad to športno panogo se je navdušil tudi Max Horvat, ki je marca zadovoljen zapuščal prizorišče prvega mednarodnega nastopa.

Francoski Albi je sredi marca gostil evropsko univerzitetno prvenstvo v powerliftingu, na katerem je tekmovalo pet Slovencev.

Med njimi je bil tudi mladi Sobočan Max Horvat. Evropsko univerzitetno prvenstvo je za študenta prvega letnika gospodarskega inženirstva predstavljalo prvi mednarodni nastop v njegovi karieri.

Nastop je bil več kot zgolj uspešen, saj se je domov vrnil z novimi osebnimi rekordi. V počepu je z 237,5 kilogrami za 7,5 kilograma izboljšal najboljši dosežek, v potisku s prsmi je s 132,5 kilograma poskrbel za petkilogramski popravek, za kar deset kilogramov pa je izboljšal rekord v mrtvem dvigu (270 kilogramov).

V tekmovalni kategoriji do 93 kilogramov je v treh dvigih dvignil 640 kilogramov, kar je 22,5 kilograma več kot na predhodni tekmi. Max je ob tem dosegel tudi normo za svetovno univerzitetno prvenstvo, ki bo prav pri nas doma.

Ustavila ga niti poškodba

»Treme nisem čutil, čeprav je šlo za prvi mednarodni nastop, saj sem že navajen in je postopek na tekmi enak kot pri nas na domačih tekmah.

Zelo zadovoljen sem bil z dosežkoma v počepu in mrtvem dvigu, medtem ko bi lahko potisk s prsmi še malce izboljšal, nasplošno pa nastop ocenjujem kot dobrega,« je Max uvodoma dejal za Sobotainfo.

Čeprav je za potisk s prsmi dejal, da bi ga lahko še izboljšal, pa velja ponoviti besede trenerja Kristjana Špana, saj zaradi poškodbe rame deset dni pred tekmo niso vedeli, kaj lahko pričakujejo v Franciji.

Max je lahko dober teden pred prvenstvom na treningih potiska s prsmi vadil z zmanjšano obremenitvijo, saj je potiskal med 80 in 100 kilogrami. Špan je pohvalil njegovo mirnost, saj v času zaključnih priprav ni kazal dvoma, strahu ali jeze. Kako je sam doživel ta izziv?

»Do poškodbe je prišlo dober teden pred tekmo, to je bil kar velik šok, zato se je že pojavil manjši dvom, če bom sploh imel priložnost nastopiti. 

Bolečina je bila precej huda, vendar sva se s trenerjem posvetila okrevanju, kolikor se je dalo. Na srečo se je poškodba zacelila do te mere, da sem lahko opravil nastop in celo postavil nove osebne rekorde.«

Cilj nastop na evropskem in svetovnem prvenstvu

»Čutim, da imam rezerve še v vseh treh dvigih. Še veliko moram delati na formi in samozavesti. Verjamem, da imam na vseh področjih možnosti za napredek,« je optimističen mladi dvigovalec uteži.

Devetnajstletnik je šele na začetku svoje poti. Normo za nastop na evropskem univerzitetnem prvenstvu je izpolnil lanskega decembra, priprave na prvenstvo pa so bile kratke in naporne.

V Albiju je uspešno opravil vseh devet dvigov, v vseh treh disciplinah pa je že z drugim dvigom izenačil najboljši osebni dosežek s prejšnje tekme. Prav rekordi so Maxova največja motivacija v powerliftingu:

»Rekordi zagotovo vlečejo naprej. Tekmovanje s samim sabo je vedno največja motivacija, najbolj prijeten občutek je, ko podereš svoj osebni rekord, saj v tem športu tekmuješ praktično sam s sabo.

Želim si, da svoje osebne rekorde v vseh treh dvigih izboljšam še vsaj za deset kilogramov. S tem bi izpolnil tudi normo za evropsko in svetovno prvenstvo v absolutni konkurenci.«

V powerliftingu končal v času epidemije

Devetnajstletni Prekmurec spada v mlajši rod tekmovalcev, za powerlifting pa se je - tako kot številni - navdušil v času epidemije koronavirusa. V tem obdobju je ta šport med mladimi dobil precej navdušencev.

»Med obdobjem koronavirusa sem pričel obiskovati fitnes, treniral sem tudi doma. Ko so se znova odprli fitnes studii, sem spoznal nekaj prijateljev, ki so mi predstavili ta šport in me nekako vpeljali vanj. 

Postopoma sem pričel delati v vseh treh dvigih, v počepu, mrtvem dvigu in potiskom s prsmi. Sčasoma me je to pritegnilo do te mere, da me je zvabila tudi tekmovalnost in sem se pričel s tem ukvarjati profesionalno,« se Max spominja svojih začetkov.

Da je powerlifting navdušil tako dekleta kot fante, je potrdilo tudi nedavno državno prvenstvo v Kidričevem. Max tam sicer ni nastopil, saj je bilo časovno okno po prvenstvu v Franciji prekratko, da bi dopuščalo med osem in deset tedni dolge priprave na posamezno tekmo.

Za veljavnost treba opraviti predpisan dvig

»Powerlifting je šport, ki ga sestavljajo trije različni dvigi, počep, mrtvi dvig in potisk s prsmi. Pri vseh dvigih je potrebno upoštevati sodnikove ukaze, saj obstajajo pravila, ki določajo veljavnost ali neveljavnost dviga. 

Tekmuješ v kategorijah glede na telesno težo, razvrščeni pa smo tudi glede na starost, to je do 18, do 24 in nad 24 let. V Sloveniji organizirajo že nekaj tekem, na katerih lahko tekmovalci lovijo norme za nastope na mednarodnih prvenstvih,« je Max na kratko predstavil powerlifting.

Max je s prvo tekmo sicer opravil decembra 2021, ko je uspešno opravil z osmimi dvigi. V počepu je tedaj dvignil 182,5, v potisku s prsmi 115 in v mrtvem dvigu 202,5 kilograma.

Trener Špan kot najmočnejšega izpostavlja prav mrtvi dvig.

Starejše novice