Foto: Aleš Fevžer
Pa ga imamo. Dan športa, ki je postal državni praznik. Obeležili smo ga danes z osrednjo prireditvijo na Trgu republike v Ljubljani.

Današnje obleženje dneva športa na Trgu republike v Ljubljani se je začelo z državno himno. Sledile so besede častnega pokrovitelja praznika, predsednika države Boruta Pahorja. »Smo prva evropska država, ki obeležuje pomembnost športa z državnim praznikom. Za to obstajajo trije razlogi. Prvi, šport je tako zelo pomemben za naše zdravje in v okoliščinah v katerih se trenutno nahajamo, je to še toliko bolj vidno. Srečen sem, da smo se tako odločili in sem prepričan da bo Slovenija spodbudila še kakšno evropsko državo, da nam bo sledila. Drugič, ne gre le za zdravje, temveč tudi za veselje, radost in vse stvari, ki jih šport ponuja. Tretjič, povezanost. Mi smo skupnost. Med nami so številne razlike, kar je tudi prav, ker nam omogočajo, da živimo kot ena živahna družba. Vendar je tudi pomembno, da je veliko več tistega kar nas povezuje kot ločuje. In šport nas povezuje," je poudaril slovenski predsednik.

Zdrav duh v zdravem telesu

Podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janez Sodržnik je pojasnil sporočilo praznika - zdrav duh v zdravem telesu in poudaril, da s telesno dejavnostjo investiramo vase in v svoje dobro počutje. »Res je, da prekipevamo od ponosa, ko nas slovenski vrhunski športniki postavljajo na svetovni zemljevid in krepijo našo narodno zavest, hkrati pa slovensko javnost motivirajo, da se tudi sami ukvarjamo s športom, tisto prostočasno dejavnostjo, ki ima izredno pozitivne učinke na posameznika in družbo,« je še dodal.

Čop, Špik in Debevec

Slavnostne otvoritve pa se je udeležila tudi trojica, ki je zaslužna, da je natanko 20 let nazaj na olimpijskih igrah v Sydneyu prvič zaigrala slovenska himna. Zdravljica je bila zaigrana, ko smo, prav tako prvič v samostojni zgodovini, Slovenci prišli do olimpijske zlate kolajne po zaslugi Iztoka Čopa, Luke Špika in Rajmonda Debevca. Miloš Janša in Jože Mikolič, trenerja, ki sta prispevala k tem izjemnim uspehom pa sta navzočim naložila nekaj vaj, ki jim bodo pomagala do boljše športne pripravljenosti. Praznovanja in številnih športnih aktivnosti so se v Ljubljani udeležili tako otroci, mladi, kot tudi tisti malo starejši, ki se zavedajo, da je gibanje izjemno pomemben dejavnik ohranjanja zdravja tudi v zrelejših letih. »Rad imam šport in danes se imam super! Vsak dan bi se morali tako zabavati. Najbolj všeč mi je poligon, kjer tekmujem s prijatelji, » je povedal eden izmed najmlajših udeležencev, medtem ko je ena izmed starejših obiskovalk izpostavila: »Zavedam se, da je za moje zdravje telesna aktivnost zelo pomembna. Sem vesela, da smo dobili praznik, ki izpostavlja pomen gibanja, pa tudi če je to le sprehod – ni pomembno, samo da narediš nekaj dobrega zase.«

Številni dogodki

Po celotni Sloveniji so ob prazniku potekali številni športno-rekreativni dogodki za vse starosti: športne igre zaposlenih, tek na 100m po vseh slovenskih šolah, mini olimpijade v lokalnih okoljih, začetek akcije KZS kolesarimo skupaj in še mnogi drugi. V Novem mestu so dan slovenskega športa obeležili s športnimi igrami zaposlenih, na Bledu pa so slavnostno obeležili 20-letnico trojne slovenske zmage na Olimpijskih igrah v Sydneyju, ko so se v zgodovino zapisali Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec.

Narašča število prekomerno težkih otrok

Dejstvo je, da sta skrb za zdravje in šport izrednega pomena. V mesecih epidemije je npr. zaprtje šol in telovadnic na slovenskih otrocih pustilo nezanemarljive posledice. Šolarji so gibalno precej manj sposobni, kot so bili, prav tako narašča število prekomerno težkih otrok.  Meritve telesnega in gibalnega razvoja otrok, ki so jih na več kot sto osnovnih šolah izvedli v maju in juliju, kažejo, da je omejevanje telesne dejavnosti med epidemijo pri šolarjih pustilo občutne posledice. Strokovnjaki z ljubljanske Fakultete za šport pozivajo, naj se v šolah zagotovi več gibanja, igrišč in telovadnic pa naj se ne zapira.

Starejše novice