Med epidemijo s(m)o mnogi postali leni. Foto: 4P Facebook
mimi inhof
Ned, 21.2.2021 08:30
Sodelavce največjega fitnesa v Sloveniji 4P skrbi, da se nekateri po mesecih na kavču nikoli več ne bodo spravili k športnim aktivnostim.

Po treh mesecih (z izjemo petih dni v začetku januarja) je vrata znova odprl največji fitnes v Sloveniji. Prednost 4P, ki se razteza na 2500 kvadratnih metrih, je v tem, da njegova kvadratura omogoča praktično nemoteno vadbo za vse prisotne. Kar nekaj stalnih strank jih je obiskalo že prvi dan odprtja, v ponedeljek, a prokurist Vojko Vučkovič ostaja pri napovedih previden.

"Prezgodaj je ugibati številke o povratnikih, ker smo odprti šele drugi dan (pogovor je nastal v torek), a za zdaj kaže, da je povratnikov nekje 20 odstotkov teh, ki so redno hodili na vadbo k nam," pravi.

"Šport je za mnoge navada, ko si vajen, da na primer v torek in četrtek greš na fitnes, aerobiko ali na nogomet,« nadaljuje. »Tri mesece je bilo vse zaprto in človek se razvadi, da v tem času doma gleda televizijo. Iz psihološkega vidika se nam je vsem lažje okleniti slabe razvade, kar je gledanje televizije, kot se motivirati in znova začeti gibanje."

Režim fitnes vadbe v 4P:

  • maska je obvezna ob vstopu in na recepciji,
  • razkuževanje rok ob vstopu v zgradbo,
  • med vadbo ne potrebujete maske,
  • obvezno upoštevanje medsebojne razdalje,
  • tuši niso v uporabi, v načrtu je, da se odprejo z naslednjim tednom.

Prave posledice epidemije bodo merljive šele čez čas. Ekonomski kazalniki so lažje merljivi – v 4P so denimo odpustili eno redno zaposleno osebo in prekinili sodelovanje z zunanjimi pogodbenimi sodelavci – vpliv na psiho-fizično kondicijo Slovencev pa se bo razkrival postopoma. Vučkovič, ki trenutno dela na Fakulteti za šport končuje doktorat na temo motivacije pri rekreativnem športu in tržnega komuniciranja pri športu, pravi, da gre za psihološki vidik kompleksnega vprašanja.

"Zanimivo bo videti, koliko motivacije je izginilo in koliko ljudi se bo vrnilo k rednemu športnemu udejstvovanju po pandemičnem letu. Za zdaj se je vrnilo 20 odstotkov fitneserjev, ki trenirajo pri nas, 80 odstotkov pa se jih še ni oglasilo. Eni se še vedno bojijo okužbe, še več pa je takšnih, ki so se v teh mesecih polenarili in se jim enostavno ne ljubi dvigniti s kavča in priti na športne aktivnosti. Kakšen bo odstotek tistih, ki se ne bodo več vrnili k redni vadbi, bomo izvedeli šele čez par mesecev."

V 4P so dan pred otvoritvijo fitnesa v aplikaciji Zoom sodelovali na odmevni javni konferenci, ki jo je organiziral Direktorat za šport v povezavi s Inšpektoratom za šolstvo in šport. Kot pravi, so tam iz prve roki dobili jasna navodila glede obratovanja in zakonskih pravil.

"Pri Direktoratu za šport so zelo odzivni in se že ves čas trudijo za varno in čimprejšnje odprtje športnih objektov in vnovični zagon športnih aktivnosti."

Starejše novice