Ljubljanainfo
Sre, 2.8.2023 17:00
Pred dnevi je v Pomurju odmevala novica, da je obetavni košarkar Jakob Šiftar pri zgolj 14 letih postal član Barcelone. Najstnik iz Moravskih Toplic je danes stopil pred medije in spregovoril o svoji odločitvi in prihodnosti.

V Košarkarskem klubu Lotmerk so pred dnevi z javnostjo delili vest, da se bo mladi up Jakob Šitfar preselil v slovito Barcelono.

Štirinajstletnik tako stopa po poti Luke Dončića, ki se je še leto mlajši odpravil v Madrid, kasneje pa je današnjemu zvezdniku lige NBA v Španijo sledilo še nekaj slovenskih košarkarskih upov. Naslednji bo tudi najstnik iz Moravskih Toplic.

Jakob je košarsko pot kot osemletnik pričel v Murski Soboti, pri Košarkarskem klubu Radenska Creativ, zadnji dve sezoni pa je bil član Košarkarskega kluba Lotmerk. Pred dvema letoma se mu je pridružil s stricem in trenerjem Simonom Moravcem.

Zdaj je pred njim nov korak naprej, postal je član Barcelone. V Katalonijo se bo odpravil konec avgusta, za zdaj pa pod vodstvom Moravca in tudi v družbi Jana Copota, novega člana domžalskega Heliosa, trenira v dvorani ŠIC Ljutomer.

»Zgodba glede prestopa se je pričela v Poreču. Na božičnem turnirju me je opazil skavt iz Italije, februarja pa sem prejel elektronsko pošto, da se Barcelona zanima se. Hitro sem se odločil za Barcelono, enotedenska preizkušnja v Kataloniji pa je potekala nedolgo nazaj,« je na današnjem druženju z mediji uvodoma dejal Jakob Šiftar.

Po prvem treningu pozabil na tremo

»Nekaj treme je bilo prisotno, vendar je po prvem treningu vse šlo zlahka. Sem vesel in hvaležen. To je odlična priložnost, ki se verjetno zgodi enkrat v življenju,« je o nekajdnevni preizkušnji v sloviti La Masii dejal mladi košarkar.

Mladenič je v dresu Lotmerka igral na položajih organizatorja igre, branilca in krila, trenerji Barcelone pa bodo dokončno določili, kje na parketu ga bodo uporabili. Zaveda se, da je pred njim zahteven izziv, saj skavti Barcelone talente lovijo po celotni Evropi in svetu.

Šiftar bo v katalonski prestolnici živel v klubski akademiji La Masia, v kateri je nastanjenih okrog 120 mladih športnikov. Ob nogometaših, rokometaših in drugih članih kluba je med njimi tudi okoli 40 nadarjenih košarkarjev.

Družina bo z njim zgolj ob začetku nove epizode, po treh, štirih dneh prilagajanja pa se bo moral hitro postaviti na lastne noge in se spoprijeti z novimi izzivi. Med njimi bo tudi učenje španščine in katalonščine:

»Zaenkrat domotožja še ne čutim. Videli bomo, kako bo avgusta, ko sem bom preselil v Barcelono. Prvi mesec bo verjetno malce zahtevnejši, ko pa se bom navadil, bo šlo. Upam, da se bom v Prekmurje vrnil v času božičnih praznikov, sicer pa v času počitnic, saj med sezono v Barceloni potekajo turnirji.«

Stric in trener izpostavlja vztrajnost

»V družini že imamo nekaj košarkarske zgodovine in izkušenj. Čutilo se je, da je Jakob tisti, ki bo nekaj odnesel od košarke in dosegel uspeh. Potrebno je vztrajati in uspeh pride prej ali slej,« je uvodoma pojasnil Simon Moravec, stric in dosedanji trener novega upa Barcelone.

Z nečakom se bosta vsakodnevno slišala preko spletnega orodja zoom, saj Moravec poudarja, da je potrebno opazovati tudi govorico telesa. Le-ta je ključna tudi na igrišču, še posebej, ko tekmo spremljajo skavti. 

Govorica telesa je po besedah skavta, kot je razkril Moravec, prevladala tudi pri tem, da je Barcelona v konkurenci treh, štirih Slovencev izbrali prav Jakoba.

»Stvari so se menjale in je košarka dostopna vsem na svetu. Tudi takrat, ko smo mi trenirali košarko, so bili dobri trenerji. Po mojem mnenju ni trenerja na svetu, ki ne bi imel volje razvijati igralca in ne bi želel, da mu uspe. Vsi trenerji so pozitivno naravnani in se vsak trudi po svoji moči. 

Tukaj smo imeli dobro okolje, pred dvema letoma, ko sva se sem preselila z Jakobom, smo imeli željo, da se razvija zgodba. Potrebno je pohvaliti celoten Košarkarski klub Lotmerk in soigralce, ki so prispevali k uspehu. 

Na koncu dobro okolje izvrže dobrega posameznika, za to pa potrebuješ dobre soigralce na treningih in tekmah,« je še dejal dolgoletni košarkarski trener, ki bo svojega varovanca v Barceloni obiskal novembra.

Vabila sta ga tudi Real in Joventut

»Igra Barcelone je precej drugačna kot tukaj, igra je hitra, košarkarji so fizično dobro pripravljeni. Verjamem, da se bom tudi jaz telesno okrepil in bom hitro prišel v ta ritem,« se je Jakob ozrl v bližnjo prihodnost.

Kot je razkril na druženju s predstavniki sedme sile, pred nekaj leti ni razmišljal o tem, da mu lahko uspe priti v klub, kot je Barcelona. Verjel je, da se lahko z delom prebije v katerega od večjih slovenskih klubov, ni pa razmišljal o tem, da mu lahko uspe tudi v tujino.

To se zdaj uresničuje, Španija bo od avgusta država, v kateri bo preživel največ časa. Prav z Iberskega polotoka je dobil največ ponudb, zanimanje zanj sta pokazala tudi Real Madrid in Joventut Badalona, še en katalonski klub:

»Imel sem različne ponudbe, vendar nisem veliko razmišljal, ko sem slišal, da se zanima tudi Barcelona. Starši so mi dejali, naj še razmislim, vendar sem se takoj odločil za Barcelono.

Ponudbo Barcelono sem izbral, ker so mi nudili nekaj najboljšega. Pokazali so največ interesa, zavzeli so se zame, bili so čustveni in najbolj uvidevni, izpostavili so tudi pomembnost družine.«

Vzornika oče in stric

»Kariero sem pričel pri Radenski Creativu. Še enkrat se vsem zahvaljujem, saj sem tam pričel igrati košarko. Hvaležen sem prejšnjemu klubu, še bolj za vse, kar sem doživel tukaj v Ljutomeru, kjer so mi zagotovili odlične pogoje,« se je ozrl na zadnjih šest let.

Dejal je, da doslej ni imel kluba, za katerega bi zares navijal, bo pa z menjavo kluba zdaj to zagotovo postala Barcelona. Vzornika sta oče ter stric in trener Simon, ki je tudi moj trener, s košarko pa sta se ukvarjala tudi mama in babica.

Medtem ko se je stric hitro preselil med trenerje, bo Jakob skušal družinsko tradicijo nadaljevati tudi v reprezentančnem dresu. Veseli se bližajočega reprezentančnega debija na turnirju v Slovenj Gradcu.

»Upam, da bom v prihodnosti vedno v reprezentanci, saj je velika čast igrati za izbrano vrsto in se potruditi za Slovenijo,« je še sklenil novi član Barcelone.

Bo nekdanji up Radenske Creativa in Lotmerka v Kataloniji zrasel v novega »Dončića«?

Starejše novice