Foto: Fb/Atletski stadion Žak
Ljubljanainfo
Pet, 8.9.2023 10:00
Predsednik Atletske zveze Slovenije Primož Feguš ima visoke obete za nov atletski stadion v Šiški.

Predsednik Atletske zveze Slovenije Primož Feguš je v intervjuju za Siol.net izrazil optimizem glede razvoja projekta izgradnje modernega atletskega stadiona na Žaku v Šiški. 

»Mislim, da bo ljubljanski stadion res nekaj lepega, gradbeno dovoljenje je zdaj dokončno in pravnomočno in MOL je že odločen, da se že pred koncem leta začne gradnjo. Načrti so bili predstavljeni tudi Evropski atletski zvezi in njen predsednik je rekel, da tako lepega atletskega centra v Evropi ni.«

Slovenska atletika nov stadion sicer krvavo potrebuje - kot smo poročali že pred časom, je trenutno stanje na stadionu že kritično, saj obstoječa infrastruktura ne zagotavlja primernih pogojev za visokokakovostne treninge in tekmovanja, temveč predstavlja celo nevarnost za poškodbe atletov.

Glavni stadion bo imel kapaciteto 13 tisoč gledalcev, kar pomeni, da se bodo lahko na njem organizirale evropske in balkanske tekme za mlajše kategorije. Urejen bo tudi pomožni stadion, pokrita dvorana in pa zimsko metališče. 

»To pomeni tudi nastanek nekega nacionalnega panožnega centra, kjer lahko potem trenirajo reprezentance. Ta jim bo dajal možnost za razvoj, prav tako tudi mlajšim selekcijam,« je prepričan Feguš.

Stadion bo sicer še naprej multidisciplinaren; v fazi planiranja projekta so se sicer pojavljale govorice, da bi stadion postal izključno atletski.

Zdaj je jasno, da temu ne bo tako, saj bo za tekme v slovenski nogometni ligi travnato površino še naprej koristil Nogometni klub Bravo. 

Stroški za organizacijo prvenstev, kakršne si želijo gostiti na novem stadionu, so seveda večji, a Feguš dodaja: »Ampak pri teh projektih se sodeluje z državo, na voljo so lahko tudi kakšna evropska sredstva, tako se potem krepi infrastruktura, ki pa je v zadnjem obdobju v porastu. Komaj čakamo začetek gradnje ljubljanskega stadiona.« 

Starejše novice