Foto: Facebook, Tadej Pogačar
Mariborinfo
Ned, 26.5.2024 18:45
Slovenskega kolesarskega zvezdnika Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) so danes v Rimu okronali kot novega kralja Dirke po Italiji. To mu je uspelo kot drugemu Slovencu po lanskem slavju Primoža Rogliča.

V Rimu se je danes končala 107. kolesarska Dirka po Italiji, ki se je zaključila s sprevodom zmagovalcev oziroma 125 kilometrov dolgo rimsko etapo.

Prvo mesto in s tem neskončni pokal si je prikolesaril slovenski šampion Tadej Pogačar, ki je svoje tekmece ugnal z vrtoglavo prednostjo. Gre za največjo prednost po letu 1965.

Tako je za kar devet minut in 56 sekund ugnal drugo uvrščenega Kolumbijca Daniela Martineza (Bora-Hansgrohe). Gre za največjo prednost po letu 1965. Ne tretje mesto pa se je uvrstil Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je za Pogačarjem zaostal kar za deset minut in 24 sekund.

Med kolesarji je po sprinterskih točkah slavil Italijan Jonathan Milan (Lidl-Trek), Pogačar pa je v žep ob rožnati za skupni seštevek pospravil še modro majico najboljšega hribolazca, medtem ko je najboljši mladi kolesar postal domačin Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious).

Sedma slovenska zmaga na tritedenskih dirkah

Pogačar je skupno zmago tlakoval od samega začetka Gira 4. maja. V tem času je dobil šest etap, bil dvakrat drugi in enkrat tretji, kar le dodatno priča o njegovi prevladi na 107. rožnati pentlji.

Za Slovenijo je to sedma zmaga na tritedenskih dirkah, vse pa sta največja zvezdnika dosegla od leta 2019. Primož Roglič je bil trikrat najboljši na dirki po Španiji (2019, 2020, 2021), Pogačar dvakrat na Touru (2020, 2021), zadnji dve sezoni na Giru pa sta pripadli najprej Rogliču, letos pa Pogačarju.

Starejše novice