Ljubljanainfo
Sre, 28.12.2022 09:48
Za Luko Dončićem je nor večer, saj je s 60 točkami, 21 skoki in desetimi podajami pisal zgodovino in za nameček Dallas popeljal do čudežne zmage.

Prva novica športnih poročil iz ZDA je, da je Luka Dončić postal prvi košarkar v zgodovini severnoameriške lige NBA, ki je dosegel trojni dvojček s 60 točkami in 20 skoki.

Triindvajsetletnik je bil prvo ime dvoboja med Dallas Mavericksi in New York Knicksi, ki so doživeli prvi poraz v tem teksaškem mestu po januarju 2017, ko Ljubljančana še ni bil izbran niti na naboru lige NBA.

Da gre za zares imeniten dosežek, potrjuje že sledeči podatek. V zgodovini lige je zgolj dvema košarkarjema ob trojnem dvojčku uspelo preseči mejo 50 točk in 20 skokov. V šestdesetih letih sta za mejnik poskrbela Elgin Baylor in dvakrat kultni Wilt Chamberlain, Dončić pa je zdaj letvico postavil še višje.

Dallas do čudežnega preobrata

Dončić in soigralci so se razveselili četrte zaporedne zmage, do katere pa so prišli s čudežnim preobratom, saj so v zadnjih 33 sekundah rednega dela dvoboja nadomestili kar devet točk zaostanka. Tudi po zaslugi Slovenca.

New York Knicksi so vodili vse od četrte minute, največ za 12 točk, 82:94. Triintrideset sekund pred koncem tekme se je zdelo, da bodo Dallas še sedmič zapored zapuščali z zmago, saj je bilo 103:112.

Prednost gostov je s trojko znižal Christian Wood, nato pa je Dončić izsilil met za žogo na sredini igrišča in ga tudi dobil. Čeprav je Tim Hardaway Jr. zgrešil trojko, je Dončić prišel do skoka v napadu in kljub osebni napaki Immanuella Quickleyja zadel za dve točki, nato pa izkorstil še prosti met.

McBride je po minuti odmora izkoristil zgolj zgolj en prosti met, Spencer Dinwiddie pa je po podaji Dončića zadel izza črte in Dallas približal na 112:113. 

Po še eni minuti odmora je McBride zadel oba prosta meta, Dončić pa je štiri minute pred koncem tekme izsilil prekršek Quentina Grimesa. Po prvem zadetem metu je namerno zgrešil drugega, ujel odbito žogo in iz zahtevnega meta zadel ob navdušenju dvorane za podaljške.

Po zmagi si je zaželel piva

Gostje iz New Yorka so po domačem čudežu v končnici četrte četrtine povsem popustili v podaljšku, čeprav tudi gostitelji kar štiri minute niso zadeli iz igre. Zmago Dallas je potrdil prav Dončić, ki je minuto in osem sekund pred koncem zadel za 122:117, nato pa je zadel še pet prostih metov.

»Tako zelo sem utrujen, potrebujem pivo za okrepčilo. Imel sem srečo, do konca je bilo le nekaj sekund in žogo sem bolj v upanju vrgel proti košu. Zaostajali smo tako rekoč za deset točk v zadnjih minutah, se vrnili in dosegli izjemno ekipno zmago. 

Imamo še nekaj tekem pred novim letom, zato moramo igrati s pravo energijo in zmagati. Vsako tekmo moramo odigrati s takšnim pristopom," je Dončić dejal po predstavi z zgodovinskimi rekordi, v kateri je s 60 točkam in 21 skoki postavil osebni rekord, poskrbel pa je še za nekaj dosežkov franšize.

Slovenski reprezentant, ki ob izenačenju v zaključku četrte četrtine prav tako ni mogel skriti veselja, je odigral kar 47 minut napetega obračuna, po zmagi pa ga je pohvalil tudi trener Jason Kidd.

Dallas, ki z 19 zmagami na 35 tekmah zaseda šesto mesto zahodne konference, v bo v četrtek v teksaškem spopadu gostil ekipo Houstona.

Starejše novice