Ljubljanainfo
Sre, 22.5.2024 20:02
V Občini Rogaška Slatina, ki letos praznuje okroglo 30. letnico obstoja, imajo nov razlog za veselje – do konca so pripeljali še en zanimiv projekt. Zgradili so najvišjo zgradbo v Sloveniji, razgledni stolp Kristal, ki je visok 106 metrov.

Najvišje zgradbe v Sloveniji ne boste več našli v Ljubljani, temveč v Rogaški Slatini. Po dveh letih čakanja je 106 metrov visok razgledni stolp Kristal tik pred tem, da odpre svoja vrata.

»Po vzoru evropskih in svetovnih mest želimo ponuditi Sloveniji in Rogaški Slatini nekaj drugačnega, nekaj novega, stolp v centru mesta, kot trenutno najvišjo stavbo v Sloveniji,« je na današnjem srečanju z novinarji povedal župan Rogaške Slatine Branko Kidrič.

Edini stolp s kavarno na vrhu in z interaktivno vsebino

Potem, ko v pritličju stopimo v dvigalo, nas le to v pičlih 35 sekundah pripelje na vrh, kjer pa so v treh etažah kavarna, panorama in odprta terasa

Ker je stolp tako visok, je bilo nemalo vprašanj tudi o tem, kolikšen bo odmik stolpa na samem vrhu.

»Jaz sem se pošalil in dejal, da za tiste, ki slabo vidijo ali pa so proti stolpu, je stolp nagnjen že ves čas gradnje. Dejansko pa je tako, da računska vrednost 90 kilometrov na uro kaže, da bi odklon na vrhu lahko bil do 10 centimetrov. Ampak ne se bati, tega ne bomo čutili, pa tudi takšnega vetra ni pri nas,« je povedal Kidrič.

Ne zgolj na oko, sam objekt je zanimiv tudi po vsebini. 

Obiskovalci bodo denimo lahko skozi VR očala na krilih konja Pegaza preleteli mesto in izvedeli več o njegovi zgodovini.

Tisti, ki si želijo adrenalina, bodo lahko stopili na posebno stekleno odprtino in, če si bodo seveda upali, pogledali navzdol. 

»Jaz ocenjujem, da eni bodo šli takoj, drugi pa malo kasneje, ker je odprtina pred šankom,« se pošali župan.

Finančna sredstva je zagotovila država, občina in 30 donatorjev

Projekt, katerega vrednost znaša pet milijonov evrov – od tega je dva milijona primaknila država, razliko pa je s pomočjo 30 donatorjev zagotovila občina, je bil velik izziv za vse, ki so sodelovali pri projektu, je poudaril župan.

»Ena od zanimivosti je bila tudi ta, da je požarni projekt zahteval drugačen način požarne varnosti in gašenja. Seveda je tudi vprašanje, kaj pa naj bi se gasilo, če je armiranobetonski objekt

Pa vendar, mogoče nahrbtnik od obiskovalca. Seveda tukaj v takšnem primeru ni prišlo v poštev skozi hidrante ali podobno, ampak s tako imenovano vodno meglo

Odprt bo vse dni v letu

»Na vrhu je vse kristalno jasno,« se glasi slogan, s katerimi vabijo obiskovalce, da si ogledajo ta arhitekturni dosežek, ki je od centra mesta in zdraviliškega parka, preko nadhoda Sonce, oddaljen zgolj par minut hoje.

»Vstopnina za stolp bo 10 evrov, za otroke brezplačno, za dijake, študente in skupine pa 8 evrov. 

Stolp bo odprt od 10. do 20. ure v poletnem času in od 10. do 18. ure v zimskem času,« je pojasnil Kidrič.

Uradno bodo stolp otvorili jutri s koncertom Nine Pušlar, prvi obiskovalci pa bodo lahko vanj vstopili v petek, nato pa bodo njegova vrata odprta skozi vse leto. 

Starejše novice