Foto: Stanko Kozel
Oglasni prispevek
Tor, 30.1.2024 09:54
V najstarejše slovensko mesto prihaja fašenk, praznik pustnih tradicij z zabavo v maskah za vse generacije.

Med 3. in 13. februarjem 2024 se bo v najstarejšem slovenskem mestu ponovno odvil pisan peti letni čas ali fašenk – praznik izjemne etnološke dediščine pustnih tradicij, ki hkrati predstavlja priložnost za sproščeno zabavo v maskah za vse generacije.

Kurentovanje je edinstven festival s kar 64-letno tradicijo, ki ga Lonely Planet uvršča med deseterico najzanimivejših karnevalov na svetu, Unesco pa mu je tudi letos dodelil častno pokroviteljstvo.

Osrednje povorke in program

Najbolj množična dogodka tudi letos ostajata sobotna Otvoritvena etno povorka, 3. februarja, kjer se bodo predstavili avtohtoni pustni liki in maske, ter nedeljska Mednarodna karnevalska povorka, 11. februarja, ki bo z nekaj manj kot 2.800 udeleženci upravičila sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji. 

Po končanih osrednjih povorkah se bo za obiskovalce na več lokacijah zabava nadaljevala z glasbenim programom.

V sklopu celotnega Kurentovanja boste lahko v živo spremljali okoli 6800 likov in mask iz sedmih držav, med katerimi bo nastopilo 11 tujih skupin – članic Evropskega združenja karnevalskih mest FECC.

Poleg kurentov, katerih obhodi so vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, se bodo predstavile še tri tuje skupine pod zaščito Unesca.

Foto: Stanko Kozel

Med 4. in 12. februarjem bo skozi večerne prikaze mogoče tudi pobliže spoznavati avtohtone pustne like in maske iz okolice Ptuja, ki se bodo vsakodnevno podrobneje predstavljali v starem mestnem jedru.

Prava paša za oči bo Dan kurentovih in korantovih skupin v sredo, 7. februarja, ko bo mesto obiskalo na stotine rogatih in pernatih kurentov ter korantov.

Hkrati bo dodaten razlog za obisk Ptuja pustna sobota, 10. februarja, saj bo ob Sobotnem pustnem korzu in spoznavanju kurentov potekalo tudi največje Otroško pustno rajanje na prostem z Matjažem in Tino iz Arbadakarbe, ki sta nastopila v finalu oddaje Slovenija ima talent. Prav tako bosta v večernih urah pred prihodom kurentov postregla z izjemnim ognjenim šovom v sklopu Nočnega spektakla.

Pustna ringarajanja – pustne zabave in animacije za otroke – bodo dnevno skrbela, da bodo tudi najmlajši uživali v pustnem vzdušju, prenašanje pustne tradicije na prihodnje rodove pa bo odlično prikazala ponedeljkova Povorka otrok iz vrtcev, 12. februarja.

Foto: Stanko Kozel

Kurentovanje z bogatim etnografskim in karnevalskim programom ponovno dokazuje, da je Ptuj destinacija z bogato kulturno dediščino, vredna obiska vse leto. Vabljeni v staro mesto pustnih doživetij!

Organizatorja Kurentovanja sta Javni zavod Ptuj in Mestna občina Ptuj v sodelovanju z Javnimi službami Ptuj.

Starejše novice