Slika je simbolična.
STA
Čet, 17.3.2022 11:31
Tuji turisti, ki so septembra ali oktobra 2021 bivali v slovenskih hotelih, so pri nas porabili več kot so pričakovali.

Naša dežela se je tujim turistom tudi v času epidemije zdela varna država. Pri nas so bili večinoma iz zasebnih razlogov, na počitnicah, nekateri pa tudi iz poslovnih razlogov.

Slovenija tudi v času epidemije varna za obisk 

Razmere, povezane s covidom-19, so lani jeseni vplivale na odločitev za obisk Slovenije pri več kot polovici tujih turistov; natančneje je bilo takih kar 56 odstotkov.

Med temi jih je 84 odstotkov Slovenijo izbralo, ker se jim je z vidika covida-19 zdela varna. 41 odstotkov jih je je kot razlog navedlo, da je Slovenija blizu njihovega doma in bi se ob spremenjenih epidemičnih razmerah lahko hitro vrnili domov, tretjina pa, da nastanitveni obrat poznajo in se v njem počutijo varne, je danes sporočil državni statistični urad.

Preberite še:

Toliko so v Sloveniji potrošili tuji turisti

Za nastanitev v Sloveniji, hrano in pijačo, prevoze po Sloveniji, prostočasne in druge dejavnosti ter nakupe so tuji turisti lani jeseni porabili povprečno 201 evro na osebo na dan.

Od tega 47 odstotkov dnevnih izdatkov so namenili za nastanitev, 17 odstotkov za hrano in pijačo, 10 odstotkov za igre na srečo, preostalo pa za prevoze po Sloveniji, prostočasne in druge dejavnosti ter nakupe.

Za dve tretjini tujih turistov so bili izdatki višji od pričakovanih, za četrtino v mejah pričakovanega, medtem ko jih je devet odstotkov potrošilo manj od pričakovanj.

Kaj turiste privabi v Slovenijo?

Tuji turisti, ki so bili septembra in oktobra nastanjeni v slovenskih hotelih, so večinoma naše kraje obiskali iz zasebnih razlogov, tovrstnih turistov je bilo kar 78 odstotkov. 13 odstotkov jih je Slovenijo obiskalo iz poslovnih razlogov, devet odstotkov pa je bilo tranzitnih gostov. 

Največ turistov, kar 45 odstotkov, ki so se za obisk odločili iz zasebnih razlogov, je v Sloveniji preživljalo počitnice. 10 odstotkov jih je prišlo, da bi si ogledali kulturne in naravne znamenitosti, 45 odstotkov pa jih je navedlo druge zasebne razloge.

Preberite še:

Veliko turistov prispe v Slovenijo samih, nastanitve si večinoma rezervirajo preko spleta

Med tistimi, ki so Slovenijo obiskali iz zasebnih razlogov, je bilo 57 odstotkov takšnih, ki so bili v državi prvič, 79 odstotkov pa takšnih, ki so bili prvič v kraju anketiranja. Delež tujih turistov, ki so že kdaj obiskali kraj anketiranja, je bil najvišji v zdraviliških in obmorskih občinah, najnižji pa v Ljubljani.

39 odstotkov tujih turistov je ob tem nastanitev rezerviralo samostojno, prek enega izmed spletnih rezervacijskih sistemov, 26 odstotkov se je za rezervacijo dogovorilo neposredno z nastanitvenim obratom, osem odstotkov si je nastanitev uredilo prek potovalne agencije, za 14 odstotkov pa so to opravili drugi. 

Največ turistov je sicer v Slovenijo pripotovalo skupaj s partnerjem oz. zakoncem, in sicer 45 odstotkov, vsak četrti pa je Slovenijo obiskal sam. Delež turistov, ki so pripotovali sami, je bil najvišji v Ljubljani, 47-odstoten. 13 odstotkov jih je prišlo v družbi prijateljev, 10 odstotkov pa z družino in otroki.

Starejše novice