oglasniprispevek1
Pon, 30.10.2023 09:53
Jesen je odličen čas za raziskovanje ptujskih turističnih znamenitosti, spoznavanje vrhunskih vin in odlične lokalne kulinarike, obisk kulturnih dogodkov, razvajanje v topli termalni vodi ali pobeg med hribe in vinograde.

Pogled na Ptujski grad polepša dan številnim prebivalcem in obiskovalcem mesta. Bogate zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož na gradu si lahko ogledate tudi z avdio vodičem.

Ob stalnih zbirkah pripravljajo še občasne razstave, ki so prav tako zelo zanimive za družine. Krasen razgled na mesto in okolico pa je dodatna nagrada za vzpon.

Med potepanjem po mestnih ulicah Ptuja posedite na kavi, obiščite katero od galerij ali butično čokoladnico XOCOC z ročno izdelanimi pralinami nenavadnih okusov.

Nazdravite s kozarcem vina v Ptujski kleti, najstarejši slovenski vinski kleti, Grajski kleti na Ptujskem gradu, butičnih vinotekah Kobal Wines in Osterberger sredi mesta ali v temi rovov pod gradom.

Kurentova hiša vas skozi vse leto vabi k ogledu digitaliziranega prikaza poslanstva kurenta, njegovih obredij in bogate zgodovine Kurentovanja. Prebivalci Mestne občine Ptuj lahko uveljavljate 50-odstotni popust ob obisku.

 Gostilna Ribič, Gostilna Grabar (oba prejemnika imenitnega priznanja dveh kuharskih kap Gault&Millau), restavracija Grand Hotela Primus, Gostilna Amadeus, restavracija Pomaranča, Gostilna Pri Ovinku in Gostišče Pri Tonetu Svenšku skupaj gradijo kulinarično zgodbo Okusi Ptuja, ki v trihodnih menijih, pripravljenih z lokalnimi sestavinami, združuje tradicionalne jedi po enotni ceni in navdihu posameznega chefa.

5. novembra se podajte na voden jesenski pohod po Poti na Mestni Vrh, ki se prične pod Ptujskim gradom ob 9. uri, lahko se zapeljete tudi s kolesi ali e-kolesi.

Ob poti je raznolika ponudba lokalnih vinarjev, turističnih kmetij in turističnih atrakcij.

V Vinogradniškem muzeju Stara preša s 110-letno prešo pa vas vsako nedeljo do 12. novembra pričakujejo z lokalno pridelanimi vini, sadnimi sokovi in okusno gibanico.

Tudi bližina ptujskih term s številnimi bazeni, savnami in wellness tretmaji je ena od prijetnejših možnosti preživljanja prostega časa v dvoje ali s prijatelji.

Do konca leta bo v mestu potekalo več brezplačnih prireditev, začenši z Martinovanjem 11. novembra z  ustoličvijo novega Princa karnevala, zvečer pa bodo za dobro vzdušje poskrbeli Orleki.

Gostinski ponudniki pripravljajo Martinove menije, posebno doživetje pa bo Martinova pojedina v obliki »slow fooda« v čudovitem ambientu Dominikanskega samostana.

1. decembra se s prižigom lučk tudi na Ptuju pričenja praznično vzdušje, ki bo z bogatim otroškim prazničnim programom, koncerti, pravljičnim drsališčem in vrtiljakom potekalo vse do konca decembra.

Raziščite celotno turistično ponudbo Ptuja na www.visitptuj.eu

Starejše novice