Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 7.5.2024 19:20
Se letošnje poletje na dopust odpravljate na Hrvaško? Odslej boste morali na tej priljubljeni počitniški lokaciji veliko bolj paziti. Pri nepravilnem odlaganju odpadkov bodo na vas namreč prežali s kamerami.

Bliža se poletna sezona in z njo tudi čas dopustov, ki jih mnogi preživijo na Hrvaškem. A na otoku Šolta se bodo letos turisti soočili z novo realnostjo: komunalna služba Basilija bo s pomočjo kamer nadzorovala odlaganje odpadkov in kršitelje kaznovala.

Razlog za poostrene ukrepe je vse večje neurejeno odlaganje smeti in nepravilno ločevanje odpadkov. Kot je v sporočilu za javnost zapisala komunalna služba Basilija, so že četrto leto zapored priča žalostni sliki odpadkov, ki jih obiskovalci puščajo za seboj kljub vzpostavljenemu sistemu ločenega zbiranja.

»Dragi naši someščani in otočani, hvala za te lepe okraske, ki ste jih pustili za seboj,« so zapisali v komunalni službi. »To je že četrto leto, da imamo na Šolti sistem ločenega in odgovornega zbiranja odpadkov in verjeli smo, da bo vsem mar, da naš otok izgleda čim lepši in čistejši,« so dodali.

Nadalje so izpostavili, da očitno lepe besede niso dovolj, zato bodo prešli na strožje ukrepe. Kršitelje bodo namreč skušali prepoznati z na novo nastavljenimi kamerami, ki bodo pokrivale vsa območja za odlaganje smeti. Kršiteljem pa bodo nato na dom poslali kazen oziroma položnico.

»Naročili smo še več dodatnih kamer, s katerimi bomo prekrili vse zelene otoke in javne zabojnike, da vas bomo poskušali naučiti ne le lepega vedenja, temveč tudi najpomembnejšega: ljubiti ta otok,« so v sporočilu še zapisali v komunalnem podjetju.

Starejše novice