Nika Vajnhandl
Sre, 31.3.2021 13:20
Pred začetkom nove motoristične sezone in pred začetkom nacionalne preventivne akcije, je Agencija za varnost v cestnem prometu pripravila dogodek, kjer so širšo javnost ozaveščali o motoristični varnosti.

Agencija za varnost v cestnem prometu v sodelovanju s Kliničnim centrom Ljubljana in Policijsko upravo Ljubljana je zbrala izkušene sogovornike iz področja motociklizma, ki so ozaveščali o varni vožnji v motoristični sezoni.

V zadnjih desetih letih je bilo registriranih več kot 40.000 novih enoslednih motornih vozil. Samo v kategoriji A, pa se nam vsako leto na cestah pridruži več kot 2000 novih motoristov. Ti podatki pričajo o tem, da je prikaz varnostnih elementov za motoriste nujen.

Lara Lenart, zdravnica in nekdanja motociklistična novinarka, je povedala, »da se kot motoristka neznansko veseli toplih spomladanskih dni, kot dežurna zdravnica, pa malo manj.« 

Pogoji za vožnjo z motorjem še vendar zmeraj niso optimalni, saj je asfalt v teh dneh še mrzel, moker in tudi psihofizične sposobnosti motoristov, po besedah Lenartove: »niso tam, kjer bi morale biti. Pogosto, ko se po dolgi zimi vrnemo na motor, čustva premagajo razum, kar se lahko konča tragično.«

»Tudi ostali udeleženci v prometu še motoristov sedaj ne pričakujejo,« opozarja zdravnica Lenart.

Če se vam nesreča na motorju vendarle pripeti, vam lahko pridejo pomagat reševalci na motorju. Luka Uršič, reševalec na motorju Reševalne postaje Ljubljana, je razlagal o prednostih reševalnega motorja: »Na samem kraju nesreče smo hitreje, kar pomeni, da lahko hitreje nudimo nujno pomoč udeležencu v nesreči.«

Čez zimo reševalnih motorjev ne uporabljajo, zato reševalci vsako leto pred motoristično sezono izvedejo varno vožnjo.

Uroš Tominc, vodja urgentnega kirurškega bloka, se pri svojem delu pogosto srečuje s poškodbami motoristov. Pove, da vsako pomlad pričakujejo povečano število pacientov, ki so bili udeleženci v prometnih nesrečah: »Večina gre sicer za lažje poškodbe. V manjšem delu so pa poškodbe tako hude, da povsem spremenijo življenje poškodovanca in njegove družine.«

»Dajte to sezono začeti kar se da varno. Hitrost ni vse. Je adrenalin, ampak posledice pa so lahko hude,« opozarja Tominc.

Mitja Sušnik, policist in motorističen inštruktor na postaji prometne policije Ljubljana razlaga, da je na krajah nesreč pogosto prvi.

»Prometne nesreče, v katerih so udeleženi motoristi, so zelo stresne. Strmimo k temu, da bi bilo čim manj prometnih nesreč,« razlaga in ob tem opozarja, da lahko za varnost na cesti naredimo največ vozniki sami, s tem, da vozimo odgovorno, upoštevamo prometne predpise, vozimo previdno in pozorno. Vozila moramo voziti s prilagojeno hitrostjo.

Več nasvetov za motoristično varnost, lahko preberete TUKAJ.

Igor Mihajlik je trener varne vožnje, učitelj vožnje, ocenjevalec na vozniškem izpitu in vodja Delovne skupine za enosledna motorna vozila Agencije za varnost prometa. 

Izpostavlja tri stvari za katere morajo motoristi poskrbeti pred začetkom motoristične sezone:

  1. Motoristična oprema
  2. Motorno kolo
  3. Zase – potrebna je fizična priprava in vaja motoričnih spretnosti potrebnih za upravljanje motornega kolesa.

Za konec je Agencija za varnost v cestnem prometu izvedla simulacijo sprožitve motorističnega 'airbag' sistema in prikaza naprave 'skip bike'.

Starejše novice