oglasniprispevek1
Pet, 28.4.2023 10:33
Vožnja z motorjem za marsikoga pomeni svobodo, užitek v športu in nenazadnje mobilnost.

Ker pa vožnja z majhnimi mopedi ni najbolj praktična, saj so za promet po mestnih vpadnicah ali hitrih cestah prepočasni, si marsikdo zaželi, da bi se v službo vozil z močnejšim motorjem. 

Ker pa je bilo do nedavnega pridobivanje izpita iz kategorije A1 skoraj tako zahtevno, dolgotrajno in finančno obremenjujoče kot pridobivanje izpita za kategorijo A, se je marsikdo temu izognil.

Zdaj pa pot do zabavne in praktične vožnje mnogo enostavnejša. 

Vozniški izpit za motor oziroma motorno kolo:

 • Kategorija AM

To je kategorija, ki omogoča vožnjo motorjev do 50 kubičnih centimetrov, ki jih lahko vozimo z izpitom za avto.

Ti motorji oziroma kolesa z motorjem zakonsko ne presegajo hitrosti 45 kilometrov na uro in so prepočasni za vsakodnevno vožnjo, kjer se je treba vključiti v promet na mestnih vpadnicah, hitrih cestah ali avtocestah. 

 • Kategorija A1

To je kategorija vozniškega dovoljenja, s katerim lahko vozite motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 kubičnih centimetrov in katerih moč motorja ne presega 11 kilovatov, z razmerjem moč motorja/masa vozila, ki ne presega 0,1 kilovata na kilogram, ter trikolesa, katerih moč motorja ne presega 15 kilovatov. 

Z vozniškim dovoljenjem za vožnjo vozil te kategorije lahko vozite tudi vozila kategorije AM in G. Pogoj za pridobitev kategorije A1 je starost 16 let.

 • Kategorija A2

To je kategorija vozniškega dovoljenja, s katero lahko vozite motorna kolesa, katerih moč motorja ne presega 35 kilovatov. Pri teh vozilih razmerje med močjo motorja in maso vozila ne sme presegati 0,2 kilovata na kilogram in ne sme izvirati iz vozila z dvakrat večjo močjo. 

Po opravljenem vozniškem izpitu kategorije A2 lahko vozite tudi vozila kategorij AM, A1 in G. Pogoj za pridobitev te kategorije je 18 let.

 • Kategorija A

Kategorija A je kategorija vozniškega dovoljenja, v katero uvrščamo vožnjo motornih koles na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje in trikolesa. Opravljeni vozniški izpit za kategorijo A vozniško dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije, omogoča vožnjo vozil kategorij AM, A1, A2 in G. 

Za pridobitev izpita A kategorije morate imeti 24 let ali minimalno 20 let, če imate že dovoljenje za kategorijo A2 vsaj dve leti.

Postopek pridobivanja izpita za motor

Do zdaj so morali posamezniki, ki so želeli pridobiti vozniško dovoljenje A1, opraviti teoretični izpit iz cestnoprometnih predpisov in zdravniški pregled (če je od zadnjega zdravniškega pregleda minilo več kot tri leta). 

Po opravljenem teoretičnem izpitu je bilo treba odpeljati določeno število voženj - najmanj 20 ur, nato pa opraviti še končno izpitno vožnjo pred komisijo izpitnega centra. 

Če preračunamo, tak program hitro stane tisočaka. Ta možnost še vedno obstaja in omogoča vozniku, da uporablja motor tudi v tujini.

Druga pot do izpita je nekoliko krajša: vsak, ki že ima izpit za avto, in ni mladi voznik, opravi vsaj šest ur vožnje in nato pridobi posebno kodo. To mu bodo vpisali na upravni enoti in bo označevala vozniško dovoljenje za kategorijo A1. To dovoljenje pa velja le za vožnjo po Sloveniji. 

Dodatna ugodnost pa je to, da na tak način prihranite še precej denarja. Če iščete način, kako v službo ceneje in včasih tudi hitreje kot z avtom, potem je to prava rešitev za vas. 

S prednostmi okolju prijazne mobilnosti, nižjimi stroški in manjšo gnečo na cestah, je Slovenija sprejela poenostavljen postopek za mobilnost, ki ga določa Evropa v duhu pestrosti izbire prevoza ter zmanjševanja zastojev v velikih mestih. To je ureditev, ki se je že izkazala za učinkovito v nekaterih evropskih državah.

Ta pristop rešuje praktične vidike mobilnosti zaradi naraščajoče gneče avtomobilov na cestah. Skuterji in motocikli s prostornino do 125 kubičnih centimetrov so zaradi svoje učinkovitosti, okretnosti in cenovne dostopnosti v mnogih delih Evrope delno ali popolnoma nadomestili osebne avtomobile kot prevozno sredstvo.

Spodaj je seznam potrebnih stvari, ki jih potrebujete za vožnjo motornega kolesa do 125 kubičnih centimetrov, če niste voznik začetnik:

Za vožnjo v tujini:

 • Imeti morate veljavno vozniško dovoljenje kategorije B (če niste voznik začetnik).
 • Pridobiti morate evidenčni karton z vpisom v šoli vožnje.
 • Opraviti morate izpit iz teorije pri Javni agenciji RS za varnost prometa, vendar se vam ni treba udeležiti tečaja cestnoprometnih predpisov v šoli vožnje.
 • Opraviti morate najmanj sedem ur praktičnega usposabljanja.
 • Opraviti morate izpitno vožnjo in se vpisati v kategorijo A1 na upravni enoti.

Za vožnjo le v Sloveniji:

 • Veljavno vozniško dovoljenje kategorije B (niste voznik začetnik).
 • Evidenčni karton (vpis v šoli vožnje).
 • Najmanj šest ur praktičnega usposabljanja.
 • Vpis administrativne kode A1 na UE.

Medtem ko postopek za pridobitev izpita kategorijo A, ostaja enak. Pogoj je starost 24 let ali minimalno 20 let, če ima posameznik že vsaj dve leti izpit za kategorijo A2.  Za pridobitev izpita kategorije A je potrebno odpeljati najmanj 20 ur vožnje. 

V primeru, da imate že dve leti izpit za kategorijo A2, pa je zakonski minimum devet ur vožnje. V obeh primerih na koncu sledi še izpitna vožnja pred komisijo.

In ne pozabite na opremo

Ne glede nato, katero kategorijo motorja si želite imeti opravljeno, mora biti varnost na prvem mestu. Zato svetujemo, da skočite v najbližji moto shop in si izberete pravo opremo zase. 

Motoristične hlače vas bodo grele, varovale pred dežjem in vam ščitile noge, moto rokavice pa so tu zato, da vas ne bo zeblo v prste. Vsak kos opreme ima specifično funkcijo in ga lahko izberete glede na vrsto motorja, ki ga imate, in glede na to, kakšne vožnje vas čakajo.  

Vsekakor je za vožnjo v službo potrebna drugačna oprema, kot če se odpravljate na road trip. Pri vsem tem pa naj bo na prvem mestu motoristična čelada.

Nov sistem torej omogoča pridobivanje vozniškega dovoljenja za kategorijo A1, tako da lahko vsak, ki že ima izpit za avto in ni mladi voznik, opravi vsaj šest ur vožnje in nato opravi izpitno vožnjo, brez potrebe po dodatnih urah vožnje in teoretičnem izpitu iz cestno-prometnih predpisov.

Ta poenostavljeni postopek pridobitve vozniškega dovoljenja A1 je ugodna novica za vse, ki si želijo praktične in zabavne vožnje z motorjem.

Starejše novice