Slika je simbolična.
Tjaša Lorbek
Tor, 21.12.2021 19:57
Med rabljenimi avtomobili, ki so jih v raziskavi pregledali v zadnjem letu, jih je imelo kar 16,1 odstotka nazaj prevrtene kilometre. V največji nevarnosti za prevaro so kupci teh nemških avtomobilov.

IT-podatkovno podjetje carVertical je analiziralo več kot 700.000 poročil o zgodovini rabljenih avtomobilov, pridobljenih med novembrom 2020 in novembrom 2021, in ustvarilo seznam najpogostejših avtomobilov s prevrtenim števcem.

Analiziranih je bilo osemnajst različnih trgov, vključno s Poljsko, Romunijo, Madžarsko, Francijo, Slovenijo, Slovaško, Češko, Litvo, Latvijo, Estonijo, Ukrajino, Bolgarijo, Srbijo, Nemčijo, Hrvaško, Rusijo, ZDA in Italijo.

Prevladujejo nemški premium avtomobili

Rezultati raziskave so pokazali, da so kupci premium nemških avtomobilov v največji nevarnosti, da kupijo avtomobil s prevrtenim števcem kilometrov.

Med prvimi desetimi avtomobili z najpogosteje prevrtenimi kilometri je kar polovica znamke BMW.

Najpogostejši model z nazaj prevrtenim števcem kilometrov je BMW M5: med preverjenimi primeri tega modela je bila več kot tretjina takšnih z nazaj prevrtenim števcem. 

Matas Buzelis, avtomobilski strokovnjak pri carVertical, pojasnjuje, da je to povezano s povpraševanjem po rabljenih BMW-jih na različnih trgih.

Drugo in tretje mesto na seznamu zasedata BMW serije 7 in Subaru Outback.

Buzelis kot razlog za to, da so vozila premium razreda med tistimi, ki imajo najpogosteje prevrtene kilometre, navaja višji dobiček.

Vrtenje števca kilometrov nazaj je razmeroma poceni in preprost postopek, ki nepoštenim trgovcem z avtomobili zagotavlja dodaten prihodek.

Prevrten števec imajo največkrat starejša vozila ... 

Kot je pokazala raziskava, je pri nakupu rabljenega avtomobila nujno potrebno preveriti prevožene kilometre zlasti pri starejših vozilih.

Najpogostejši modeli avtomobilov s prevrtenim števcem so izdelani med letoma 2006 in 2016

Buzelis pojasnjuje, da zna biti pri najnovejših modelih vrtenje kilometrov malo bolj zapleteno. Prav tako je manj verjetno, da bi se pri novejši avtomobilih pojavljali prevrteni kilometri:

»Pri avtomobilu z recimo 50.000 ali 80.000 kilometri nima smisla vrteti kilometre nazaj, kupcem pa se vseeno izplača preveriti, ali so kilometri na števcu realni ali ne.«

... in dizelski avtomobili

Dodaja še, da ima večina modelov s prevrtenimi kilometri dizelski motor, saj so »dizelski avtomobili narejeni za večje razdalje, kar pomeni, da je pri takšnih motorjih prevara s kilometri bolj verjetna; če pogledamo številke, jasno vidimo, da je običajno do 80 ali 90 odstotkov avtomobilov s prevrtenim števcem dizelskih«.

Celostna analiza podatkov carVerticala je pokazala, da je imelo od vseh pregledanih vozil v zadnjih 12 mesecih nazaj prevrtene kilometre kar 16,1 odstotka primerov.

Lažna kilometrina je ena najpogostejših prevar, ki se pojavlja na trgu rabljenih avtomobilov, zato v carVerticalu svetujejo, da pred nakupom rabljenega avtomobila uporabite spletno preverjanje njegove zgodovine.

Starejše novice