Foto: Bobo
zalastritof
Tor, 14.12.2021 17:54
Ljubljanski župan Zoran Janković je v luči dogajanja, povezanega s prepovedmi obratovanja prazničnih stojnic, izpostavil podatke o precepljenosti v prestolnici.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je na očitke, da mu je več do zabav v prestolnici kot do zdravja, odzval s predstavljanjem podatkov o precepljenosti v prestolnici.

»Polno cepljenih je v Sloveniji 55,5 odstotka prebivalcev. Na prvem mestu po precepljenosti je osrednja Slovenija, precepljenost je 57,5 odstotka. V Ljubljani, ki ima največje število prebivalcev, pa je precepljenih 59 odstotkov meščanov,« je uvodoma dejal.

Nadaljeval je: »V Ljubljani smo imeli najmanjši odstotek ljudi, ki so koronavirus preboleli, in sicer 18,1 odstotka. Če torej seštejem teh 59 odstotkov precepljenih in 18 odstotkov preboleli, je to skupaj 77 odstotkov. 

Če temu dodamo še 25.000 otrok, ki obiskujejo ljubljanske osnovne šole, in 15.000 otrok, ki hodijo v ljubljanske vrtce, je to dodatnih 13 odstotkov. Glede precepljenosti smo v Ljubljani torej približno na 90 odstotkih.«

Kakšna je precepljenost v »mestni družini«?

»Skupno je v naši veliki mestni družini, torej zavodih, podjetjih, katerih ustanoviteljica je Mestna občina Ljubljana, zaposlenih 12.000. Na prejšnji ponedeljek je PC pogoj izpolnjevalo 80 odstotkov zaposlenih. V mestni upravi pa je med 569 sodelavci precepljenost 90-odstotna,« je danes dejal župan.

Župan znova pozval k cepljenju

Po predstavitvi podatkov o precepljenosti, je poudaril: 

»Vrnitev v normalne tirnice življenja torej ovirajo tisti, ki se še niso cepili. In prosim jih, naj se cepijo, kajti stroka za obvladovanje epidemije ne pozna drugega ukrepa, kot je cepljenje.«

Dodal je, da je vladi že pred časom predlagal, da bi z zakonom uvedli obveznost izpolnjevanja pogoja PC. 

»Srčno upam, da se bomo začeli pogovarjati, ne pa da bomo imeli takšne nesmiselne prispodobe, kot je ta, da kostanj gostinci lahko prodajajo, ker ga jemo med hojo in mečemo po tleh …« je sklenil.

Starejše novice