Ljubljanainfo
Tor, 18.7.2023 12:25
Sloveniji se približuje afriška prašičja kuga, zato ministrstvo poziva rejce, da so na svoje živali še posebej pozorni.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozarja, da je afriška prašičja kuga vse bližje Sloveniji. Zaradi stanja glede te bolezni se je včeraj, 17. julija, sestalo Državno središče za nadzor bolezni, zaradi približevanja mejam pa so določili ukrepe.

Določili so območje z visokim tveganjem. Območje zajema osem lovskih družin, del lovišč s posebnim namenom in ukrepe na tem območju.

Med ukrepe sodi tudi izvajanje iskanja poginulih divjih prašičec, povečano vzorčenje in preiskave tako pri domačih kot pri divjih prašičih.

Med ukrepi je tudi poostreni nadzor nad izvajanjem biovarnostnih in drugih predpisanih ukrepov. 

Na Hrvaškem že skoraj sto izbruhov

Hrvaška pa je do včeraj prijavila že 97 izbruhov prašičje kuge ter tri primere pri divjih prašičih. Eden od potrjenih primerov je na območju Karlovške županije in je od mene s Slovenijo oddaljen le približno 50 kilometrov. 

Ministrstvo zato poziva vse rejce prašičev, da dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, lovce, da pri izvajanju lova upoštevajo ukrepe in da se izogibajo lovu v državah ali na območjih s potrjenimi primeri kuge. 

Ministrstvo poziva tudi vsi, ki se vračajo iz držav, kjer je afriška prašičja kuga prisotna, da s seboj ne prinašajo izdelkov in surovin, ki izvirajo iz prašičev, saj to predstavlja visoko tveganje za vnos bolezni. 

Prosijo tudi turiste, ki prihajajo iz držav, kjer je prisotna afriška prašičja kuga, da morebitnih ostankov hrane, ki so jo prinesli s seboj, ne odlagajo v naravo, ampak v le za to namenjene pokrite zabojnike. 

Kaj sploh je afriška prašičja kuga? 

Afriška prašičja kuga je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev. Zanjo ni cepiva. 

Bolezen sicer ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi, za bolezen pa so značilne velike izgube - prašiče v okuženih obratih morajo pokončati, prav tako je omejen trg izvoza in uvoza. 

Starejše novice