Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pet, 7.5.2021 15:33
Na Portugalski trenutno poteka Social Summit, kjer obravnavajo odprto pismo s pozivom za končanje brezdomstva v Evropi do leta 2030. Podpisnik pisma je med drugimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

V Portu na Portugalskem poteka Social Summit, na katerem bodo obravnavali tudi odprto pismo s pozivom za končanje brezdomstva v Evropi do leta 2030.

Podpisniki pisma so številni člani in članice Evropskega parlamenta ter župani velikih evropskih mest, med njimi tudi župan Zoran Janković.

Brezdomstvo je skrajna oblika revščine, ki izvira iz širših družbenih razmerij in je tudi posledica vse bolj šibkega in neprilagodljivega sistema socialne države.

Za preprečevanje brezdomstva je nujna sistemska ureditev stanovanjske politike na državnem nivoju ter zagotavljanje pogojev za varne in trajne oblike zaposlitve.

Lokalna skupnost lahko blaži posledice brezdomstva in nudi začasne rešitve, za dolgoročne rešitve na tem področju pa so nujne sistemske spremembe na državni ravni.

Brezdomci v Ljubljani

Brezdomstvo je žal prisotno tudi v Sloveniji. Z najbolj vidnimi in skrajnimi oblikami brezdomstva se srečujemo v urbanih okoljih, v mestih, kjer so večje možnosti, da posamezniki ostanejo anonimni, več je priložnosti za priložnostni zaslužek in prispevke mimoidočih ter večja ponudba različnih programov pomoči.

Mestna občina Ljubljana sofinancira delovanje treh zavetišč za brezdomne, v katerih je prostora za nastanitev oziroma prenočitev do 70 oseb.

Z zavetiščem na Poljanski cesti upravlja Center za socialno delo Ljubljana, Slovensko združenje za duševno zdravje izvaja program zavetišča za brezdomne uporabnike nedovoljenih drog, manjše zavetišče ima tudi Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.

Poleg zavetišč Mestna občina Ljubljana že več let sofinancira tudi programe nastanitvene podpore brezdomnim, ki se v Ljubljani v pretežni meri izvaja v neprofitnih najemnih stanovanjih Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana, katerih najemniki so izvajalci omenjenih programov.

V teh programih je za nastanitev na voljo okoli 40 mest.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice