Ustvarjeno dne
Pon, 23.11.2020 11:21
Črni petek (angl. Black Friday) je praznik potrošnikov, ki vsako leto zadnji petek v novembru prinese številne popuste, nakupovalna norija pa se začne že teden, če ne celo mesec prej.

Letos bo praznik padel na ta petek, 27. novembra 2020, nakupi pa se bodo v luči pandemije in ukrepov, ki so zaprli številne trgovine, preselili skoraj izključno na splet, saj so v Sloveniji odprte le nujne trgovine.

Popusti pri nas zaenkrat še niso primerljivi s tistimi v ZDA, od koder je predpraznična nakupovalna norija tudi prišla. Američanom se namreč z Black Fridayjem otvorijo božično-novoletne razprodaje s kar 70 ali celo do 90-odstotnim popustom, vrste pred trgovinami pa so po navadi dolge že večer prej, ko si nekateri pred vhod postavijo kar šotor ali spalne vreče.

Bodite pozorni, nekatere stvari so cenejše v drugih akcijah

Četudi je norija nakupovanja pri Američanih povezana z nakupovanjem prav vsega, pa vseeno velja, da je nekatere stvari bolje kupiti v kateri drugi akciji, kjer lahko privarčujemo še kaj več. Na britanski potrošniški organizaciji Which so namreč ugotovili, da 60 odstotkov cen, ki jih trgovci ponujajo v okviru razprodaj na Črni petek, ni najnižjih v celem letu, saj so bile v približno polovici primerov cene v okviru decembrskih spletnih razprodaj še nižje, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) in dodaja, da je pomembno, da se na spletne razprodaje dobro pripravimo in tako preprečimo, da bi nas zagrabila nakupovalna mrzlica.

Svetujejo, da si nakupe nakupe načrtujete, najlažje tako, da spremljamo novice naših priljubljenih trgovcev. Velikokrat so aktivni tudi na družbenih omrežjih. Če načrtujemo večji nakup, je dobro, da ga opravimo čim prej, saj so najboljše ponudbe tudi hitro razprodane. Že prej se prijavimo na spletno stran in napolnimo košarico z izdelki, ki jih želimo kupiti. Ko to storimo, nas do nakupa loči le še en klik. Pozorni moramo biti tudi, da nas ne zavede višina popusta, saj je pomembna cena. Te lahko primerjamo na spletnih straneh za primerjavo cen, poleg teh pa je pomembna tudi kakovost, zato o izdelku poiščite čim več informacij in mnenj uporabnikov. Najcenejši izdelek ni nujno najslabši in najdražji ni nujno najboljši.

Na ZPS tudi opozarjajo tudi, da je črni petek za številne trgovce idealna priložnost, da počistijo zaloge izdelkov, ki jih ne prodajajo dobro ali jih kupci vračajo, ker z njimi niso zadovoljni, zato velja, da dodatna pozornost manj znanim znamkam ne škodi.

Prihranimo pa lahko tudi s tem, da ne kupimo vedno zadnjih modelov določenega izdelka, saj sploh pri elektronskih napravah velja, da starejši modeli niso vedno slabši od novega, ki izide vsako leto. Pomembno je tudi vedeti, da imamo pri spletnem nakupu možnost, da izdelek, če z njim nismo zadovoljni, vrnemo trgovcu v roku 14 dni, on pa nam je dolžen vrniti kupnino. Kot zadnji nasvet ZPS opozarja na veliko verjetnost, da bodo cene po črnem petku – torej v ponedeljek – še nižje. Če se vam torej ne mudi, lahko počakate tudi do ponedeljka.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice