Ljubljanainfo
Ned, 10.3.2024 12:05
Marelice so začele cveteti tri tedne prej, kot je bilo to povprečno v zadnjih letih.

Vstopili smo v meteorološko pomlad, ki je sledila nadpovprečno topli zimi. Narava se je začela prebujati že zelo zgodaj, saj smo priča visokim temperaturam, ki so spodbudile marelice, da so začele cveteti veliko prezgodaj.

Na izpostavljenih legah marelice že začele cveteti

Marelice so začele cveteti mesec dni prej. 

»V primerjavi z minulim letom so zacvetele tri tedne prej,« pojasni Miran Torič, specialist za vinogradništvo in sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, in opozori, da je cvetenje prisotno predvsem na vinogradniških legah. Po njegovih besedah to sadno drevje ponavadi začne cveteti v drugi polovici marca.

»Cvetenje je najbolj kritična razvojna stopnja sadnega drevja.« 

Kaj pravijo meteorologi?

Brane Gregorčič z Agencije Republike Slovenije za okolje je za STA pojasnil, da podatki zaenkrat nakazujejo nadaljevanje za ta čas pretoplega vremena, ni pa izključena ohladitev sredi prihodnjega tedna.

Verjetnost, da bo pomlad tako kot meteorološka zima nadpovprečno topla, je precej večja, kot da bo hladna. Kljub temu pa kakšne pošiljke snega ni mogoče povsem izključiti. 

Možnost pozebe

Verjetnost pozebe je velika, saj smo komaj vstopili v mesec marec.

»Glede na to, da je zdaj bilo daljše toplo obdobje in da ga ne bo prav hitro konec, se bo verjetno narava prebudila dokaj zgodaj, potem pa je lahko povečana nevarnost za kakšno pomladansko pozebo konec marca ali v prvi polovici aprila, če pride do prodora hladnejšega zraka od severa. Tega zdaj ni možno vnaprej napovedati,« je dodal Gregorčič.

Torič še pojasni, da je pozeba minula leta v nižinah vzela pridelek, medtem ko je ponekod v vinogradniških legah ostal.  

Starejše novice