Ustvarjeno dne
Pon, 23.11.2020 16:26
Po petih letih privabljanja uporabnikov s ponudbami brezplačnega prostora za shranjevanje fotografij in videov, čeprav s težavo (nizka ločljivost), je Google mnoge uporabnike razočaral z novico, da bodo morali Foto storitve od 1. junija 2021 plačevati.

Google je svojim uporabnikom sporočil, da od 1. junija 2021 ne bo več ponujal neomejenega prostora za shranjevanje fotografij in videoposnetkov v "visoki kakovosti", saj se bodo po tem datumu upoštevale k njihovi omejitvi za Google Drive, poročajo ameriški mediji. Če torej presežete brezplačno kvoto 15 gigabajtov, boste morali plačati naročnino na Google One. Osnovna raven 100 gigabajtov v ZDA stane 1,99 ameriškega dolarja.

Danes je v Google Foto shranjenih več kot 4 bilijone fotografij, vsak teden pa je naloženih 28 milijard novih fotografij in videoposnetkov, so zapisali na Googlu.

"Ker se vas toliko uporabnikov zanaša na Google Foto za shranjevanje spominov iz vašega življenja, menimo, da je pomembno, da ne gre le za odličen izdelek, temveč da vam lahko služi tudi za daljše časovno obdobje," je David Lieb iz Google Photos zapisal na Twitterju.

Dodal je, da lahko Google One naročnino uporablja cela družina.

»Ta sprememba nam omogoča tudi, da sledimo naraščajočemu povpraševanju po skladišču. Kot vedno potrjujemo svojo zavezo, da informacij v storitvi Google Foto ne bomo uporabljali v oglaševalske namene. Zavedamo se, da je to velik premik in presenečenje za uporabnike, zato smo vas želeli vnaprej obvestiti in vam dati sredstva, da to olajšate,« so še zapisali na Googlu.

Je Google to potezo načrtoval že od začetka?

Žal pa je, ne glede na pravočasno opozorilo in obljube o izboljšani storitvi, Google razočaral milijone svojih uporabnikov, ki so bili prepričani, da gre za prijazno in velikodušno storitev strica Googla. Mnogi se tudi sprašujejo, ali je bila takšna poteza načrtovana že od samega začetka in ali je Google svoje uporablike prvih pet let namerno razvajal z brezplačnim oblakom prostora, po več tisoč naloženih fotografijah in času, ki je prinesel zaupanje Googlovim storitvam, pa začel samoumeven prostor zaračunavati. Večini uporabnikov se po uporabljenem prostoru 15 gigabajtov ne bo ljubilo ukvarajti s premestitvijo vseh fotografij na nove strežnike in premikanjem več let nastajajočega spletnega albuma, zato bodo raje plačali naročnino, na kar je Google najverjetneje tudi računal.

Starejše novice